Sluiten

Nieuw: Maat-o-meters voor konijn en cavia

22-01-2024

Niet alleen honden en katten kunnen last hebben van overgewicht: ook konijnen en cavia’s zijn regelmatig te zwaar. En ook voor hen is dat ongezond en dus belangrijk om te voorkomen of aan te pakken!

Eigenaars zien het lang niet altijd als één van hun konijnen of cavia’s wat te zwaar wordt. Dat kan komen doordat ze geen goed beeld hebben van hoe een gezond konijn of een fitte cavia eruit horen te zien. Ook worden deze dieren vaak gezien als knuffelbaar en schattig. En voor veel mensen ziet ‘rond’ er meer aaibaar uit dan ‘slank’! Ook is het best lastig om te zien dat je dier steeds ietsje dikker wordt. Als het geleidelijk gaat en je hem elke dag ziet, valt dat niet zo op.

Voor het dier is overgewicht niet fijn. Het geeft meer risico op allerlei kwalen. Zo heeft een konijn of cavia met te veel lichaamsvet meer kans op artrose, een pijnlijke gewrichtsaandoening die helaas vrij veel voorkomt. Ook hun lever komt in de problemen. Dat kan erg gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn als het dier stopt met eten, bijvoorbeeld door buikpijn of gebitsklachten. Konijnen die te dik zijn kunnen niet meer bij hun blindedarmkeutels, die dan in de vacht of aan de poten blijven plakken. En omdat ze zichzelf door hun overgewicht ook niet meer goed kunnen poetsen, blijven ze vies en dat kan vliegen aantrekken en dan madenziekte veroorzaken. Ook bij te dikke cavia’s is de kans groot dat blindedarmkeutels blijven liggen, waardoor ze voedingsstoffen missen.

Overgewicht herkennen is dus echt belangrijk voor je dier! Het LICG heeft daarom nu de Body Condition Score kaarten van UK Pet Food voor konijn en cavia mogen vertalen naar de Konijn Maat-o-meter en de Cavia Maat-o-meter.

Daarmee kun je de lichaamsconditie van je dier controleren. Je bekijkt en bevoelt de lichaamsvorm van je dier en vergelijkt die met de beschrijvingen en afbeeldingen op de Maat-o-meter. De score die daaruit komt, vertelt je of jouw dier te dun, te dik of netjes op gewicht is.

Daarnaast is het belangrijk je dieren regelmatig te wegen en het gewicht goed bij te houden, zodat je veranderingen snel opmerkt. Met je dierenarts kun je bespreken wat voor jouw dieren een goed gewicht is.

Je vindt de Maat-o-meters bij onze nieuwe artikelen over Overgewicht bij konijnen en Overgewicht bij cavia’s. Ook lees je daar waar je op moet letten om overgewicht te voorkomen, wat de nadelen zijn van te veel lichaamsvet en wat je kunt doen als jouw dieren toch wat te zwaar zijn.