Sluiten

Nu ook in Nederland behandeling voor katten met FIP

08-06-2023

Feline infectieuze peritonitis (FIP) is een kattenziekte die zonder behandeling dodelijk is. Tot voor kort was er geen behandeling mogelijk voor FIP. Met ingang van 19 juni kunnen katten in Nederland legaal behandeld worden met het succesvolle medicijn GS-441524.

FIP wordt veroorzaakt door het Feline Corona Virus (FCoV), een veelvoorkomend virus bij katten. De meeste katten die FIP ontwikkelen zijn raskatten (70%), jonger dan 2 jaar oud (70%) en komen uit een huishouden met meerdere katten. In 2018 is een baanbrekende studie uitgevoerd waarbij werd aangetoond dat behandeling met het middel GS-441524 FIP kan genezen in een groot deel van de katten. Sindsdien heeft zich een zwarte markt ontwikkeld voor GS-441524, waarbij katteneigenaren via internet illegale medicatie bestellen voor hun kat met FIP.

Met de inzet van de Apotheek Diergeneeskunde van de faculteit Diergeneeskunde zal het vanaf 19 juni mogelijk zijn om ook in Nederland legaal katten met FIP te behandelen. Zij zullen samenwerken met AniCura Haaglanden in Rijswijk en Evidensia Dierenziekenhuis Arnhem.

Behandelen tegen FIP – duur en intensief

Uit eerdere onderzoeken in het buitenland blijkt dat meer dan 85% van de katten volledig geneest. U moet er wel rekening mee houden dat de behandeling met GS-441524 duur en intensief is. Medicatie moet minimaal 12 weken gegeven worden en de behandeling kost enkele duizenden euro’s, afhankelijk van het type FIP en de benodigde dosis. Soms moet de behandeling verlengd worden, wat de prijs verder laat stijgen. De middelen bieden geen garantie; hoewel het effect van deze middelen enorm goed is, zijn er toch katten die overlijden. Ook kan een kat na de behandeling een terugval krijgen. De behandeling kan dan soms opnieuw gegeven worden, of de kat overlijdt alsnog.

Zonder behandeling overlijden de meeste katten die de diagnose FIP krijgen binnen enkele weken. Het is dan wel mogelijk om de kat medicatie te geven om de kwaliteit van leven tijdelijk te verbeteren.

Meld uw kat aan

Heeft u een kat met een verdenking van FIP? En wilt u uw kat laten meedoen in de trial van Diergeneeskunde Utrecht? Dan kunt u contact opnemen met drs. Marieke Knies via FIP@uu.nl. In deze folder vindt u meer informatie over de behandeling.

Bron: https://www.uu.nl/nieuws/start-fip-trial

Het laatste nieuws (april 2024)

Goed nieuws: De trial blijkt zeer veelbelovend en inmiddels hebben al veel katten de trial succesvol afgerond! Helaas doen er ook verhalen de ronde die niet juist zijn. De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren vertelt hier het echte verhaal en geeft daarbij antwoord op veel gestelde vragen.