Sluiten

Vakantietips voor een speciale zomer

07-07-2020

De vakantie begint weer: een moment waarop huisdierenzaken extra aandacht vragen, ook nu veel dingen net even anders gaan dan u had verwacht. Waar moet u allemaal aan denken? Op onze website vindt u veel informatie en handige tips voor een fijne vakantie met uw huisdier.

Dier blijft thuis
Wie op vakantie gaat in binnen- of buitenland moet beslissen of zijn dier mee gaat of niet. Blijft het dier thuis, dan is er een oppas nodig of een plekje in een pension. Meestal zijn pensions rond deze tijd volgeboekt, maar omdat er ook veel mensen zijn die thuis blijven loont het de moeite om te kijken of er nog plaats is als u toch nog even weg wilt. Kijk bijvoorbeeld eens op de Dierenpensionwijzer.

Voor een pensionbezoek maar ook voor een oppas moet u één en ander regelen. Denk bijvoorbeeld aan de juiste vaccinaties en bescherming tegen parasieten, voldoende voorraden en een goede instructie. Controleer of de chip van uw dier goed geregistreerd staat en zorg dat u ook tijdens uw vakantie bereikbaar bent. Veel meer tips leest u in ons document ‘Vakantie – Dier blijft thuis’.

Dier gaat mee
Neemt u het dier mee, dan zijn er andere zaken die aandacht vragen. Gaat u naar het buitenland, dan moet u rekening houden met de invoereisen van dat land en alle landen waar u doorheen reist. U vindt ze op onze website. Overleg met uw dierenarts of er op uw bestemming buitenlandse dierziektes voorkomen die uw dier zou kunnen oplopen.

Bescherm uw dier zowel in het buitenland als in Nederland tegen teken, vlooien en andere parasieten die ziektes kunnen overbrengen. Ook moet u uiteraard nagaan of uw huisdier welkom is in uw accommodatie en of daar speciale eisen gelden.

Zorg voor een goede voorbereiding. Denk na over wat u moet inpakken voor uw dier, en ook hier geldt: check de chipregistratie, zodat men u kan bereiken als uw dier zoek raakt! Het document ‘Vakantie – Dier gaat mee’ geeft nog meer aandachtspunten.

Samen thuis
Maar misschien blijft u wel lekker thuis dit jaar. Dat geeft u de mogelijkheid om eens extra aandacht aan uw dier te besteden. Leuke, nieuwe spelletjes spelen, lekker wandelen met de hond of misschien maakt u van uw tuin wel een kattenparadijs!

Is het weerbericht wat minder? Dat kan een mooi moment zijn voor een nieuwe inrichting voor knaagdieren, een grote beurt voor het terrarium of om uw woning nog fijner te maken voor uw kat.

Zoekt u een leuke bezigheid voor uw kinderen? Ga samen verrijkingsspeelgoed maken voor de konijnen of cavia’s, uw papegaai of de kippen!

Gaat u dagjes weg, zorg dan wel voor een oppas voor de hond als hij niet mee kan want een hele dag alleen is echt teveel. Heeft u een hond, bent u nu heel veel thuis maar verwacht u na de zomer weer naar uw werk te gaan? Ga dan alvast trainen om de tijd dat hij alleen kan blijven langzaam weer op te voeren. Dat voorkomt problemen.

Veilig onderweg
Waar u ook heen gaat met uw dier, naar het buitenland of een dagje weg in Nederland: zorg ervoor dat u hem of haar veilig vervoert. Los in de auto kan levensgevaarlijk zijn, zowel voor het dier als voor andere inzittenden. Ons document ‘Uw huisdier in de auto’ legt uit hoe het beter kan. Let bovendien altijd goed op de temperatuur. In de auto kan die snel oplopen, dus zorg voor verkoeling en laat uw hond of ander dier nooit in de auto achter, ook niet voor heel even!

Het LICG wenst u en uw dieren een hele fijne zomervakantie!