Sluiten

Hollandse Smoushond

De Hollandse Smoushond is een vriendelijke, vrolijke hond. Hij is aanhankelijk, gevoelig en intelligent. Hollandse Smoushonden zijn graag in beweging, ze zijn sportief en speels. De Hollandse Smoushond past bij een eigenaar die zijn hond consequent en vriendelijk opvoedt en het leuk vindt om samen met de hond actief te zijn.

Kies het juiste ras voor uw situatie: lees vóór het kopen eerst of de Hollandse Smoushond het ras is dat u zoekt.

Algemeen

De Hollandse Smoushond, kortweg Smous, is een Nederlands ras. Waarschijnlijk is het ontstaan uit gele Schnauzers. In de negentiende eeuw werden deze hondjes gebruikt als ‘heren stalhond’, om paarden en rijtuigen te begeleiden en in de stal muizen en ratten te vangen. De interesse voor het ras en daarmee het aantal honden schommelde flink in de eerste helft van de vorige eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog was de Hollandse Smoushond vrijwel verdwenen. Tot 1973 werd er niet meer mee gefokt, maar toen begon men het ras terug te fokken uit onder andere bastaardhondjes die op de oorspronkelijke Smoushond leken en een enkele Border Terriër. Er werd vooral op gezondheid en karakter geselecteerd. Inmiddels is er weer een aardig aantal Hollandse Smoushonden in Nederland. Men is nog steeds bezig dit ras verder op te bouwen. De huidige Smoushonden zijn vrolijke, levendige gezinshonden. Rasechte Smoushonden komen alleen in Nederland voor, want het is niet toegestaan hen te exporteren.

De Hollandse Smoushond behoort tot rasgroep 2, ‘Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden’. Ze worden gemiddeld zo’n 13 jaar oud maar er zijn ook Smoushondjes die leeftijden van 16 tot 18 jaar halen.

Uiterlijk

De Hollandse Smoushond is een kleine maar krachtige, vierkant gebouwde hond, gespierd maar niet plomp. Teefjes mogen iets langer dan hoog zijn.  De borst is breed, de rug recht. De staart wordt vrolijk gedragen maar ligt niet over de rug gekruld. De benen zijn recht, de voeten klein en rond.

De kop is breed en vrij kort, de voorsnuit is even lang als de schedel en er is een duidelijke stop (de overgang tussen schedel en snuit). De oren zijn hoog aangezet, klein en driehoekig en hangen omlaag. De ogen zijn groot en rond en hebben een levendige blik.

De vacht is ruig en kenmerkend voor het ras. Op het lichaam zijn de haren hard en recht, zo’n vier tot zeven centimeter(cm) lang, zonder golven of krullen en niet wollig. De hond ziet er ongekamd uit. Het haar mag niet snel klitten. Op de schedel en oren is het haar wat korter, terwijl het bij de wangen, snor, baard en wenkbrauwen langer is. De wenkbrauwen mogen de ogen niet verbergen. Op de benen is het haar middellang en wat naar achteren gericht. De vacht op de staart is bossig maar niet te lang.

De kleur van de vacht is eenkleurig geel in alle tinten, maar liefst donker strogeel. De oren, snor, baard en wenkbrauwen mogen wat donkerder zijn dan de rest van de vacht. De ogen zijn donker, de neus is zwart.

De schouderhoogte van de reu is 37 t/m 42 cm, van de teef 35 t/m 40 cm. Het gewicht is 9 tot 10 kilo.

De volledige rasstandaard van de Hollandse Smoushond kunt u vinden bij de rasvereniging. Op de website van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland staan alle bij hen aangesloten rasverenigingen genoemd.

Karakter

De Hollandse Smoushond is een levendige, vriendelijke en aanhankelijke hond. Hij is zachtaardig en gevoelig en graag bij zijn gezin. Daarnaast is hij beweeglijk en speels en kan hij veel uithoudingsvermogen opbouwen. Hij is stabiel van aard en past zich gemakkelijk aan in verschillende situaties.

Naar onbekenden is de Smous vriendelijk. Ook naar andere honden en naar katten is hij sociaal.

Met kleinere huisdieren en soms met wild kan zijn jachtinstinct bovenkomen, want hoewel hij er niet meer op gefokt wordt, werd hij van oudsher wel gebruikt om ratten en muizen te vangen. Ook willen sommige Smouzen wel eens achter bewegende dieren en voorwerpen aanjagen. Het jachtinstinct verschilt per Smous, en ook een goede socialisatie kan hierin verschil maken.

De Hollandse Smoushond kan doorgaans prima met kinderen omgaan. Leer kinderen om de hond te respecteren en laat hond en kind nooit alleen.

Alleen thuis blijven vindt de Smous niet zo leuk, hij is aanhankelijk en dus liever bij zijn gezin. Hij kan echter wel leren om een paar uur alleen te zijn als men dat van pup af aan stap voor stap opbouwt.

Smoushonden zijn geen keffers maar zullen bezoek wel even aankondigen.

Verzorging

De standaardvacht van de Smoushond bestaat uit een onder- en een bovenvacht, maar niet elke Smous heeft dezelfde vacht. Het is dus belangrijk om vast te stellen wat voor vacht uw hond heeft, voor u aan de verzorging begint.

De ideale, ruige vacht van de Smoushond met harde, rechte haren is een plukvacht en moet tweemaal per jaar geplukt worden. Dit gebeurt met de hand op het moment dat de vacht plukrijp is. U kunt dit laten doen in een trimsalon of zelf leren hoe u dit doet. Laat een hondentrimmer of fokker u dan voordoen hoe u dit moet aanpakken. U trekt bij het plukken steeds kleine plukjes van de bovenvacht los terwijl u de huid met de andere hand straktrekt. Als de vacht plukrijp is, laten de haren gemakkelijk los. De ondervacht met wolliger haar blijft zitten. Neem ruim de tijd voor het plukken, u bent daar enkele uren mee bezig.

De eerste plukbeurt is bedoeld om de puppyvacht te verwijderen, rond de leeftijd van drie maanden. De eerste echte plukbeurt gebeurt meestal tussen zes en acht maanden.

Buiten het plukken heeft de Smoushond geen vachtverzorging nodig, hij hoeft niet gekamd of geborsteld te worden. Controleer wel of er in de langere haren, zoals in de oksels en onder de staart, geen klitten ontstaan en kam die er zo nodig uit. Alleen als uw Smous echt vies is en stinkt omdat hij ergens in heeft liggen rollen, kunt u hem wassen. Gebruik altijd speciale hondenshampoo en geen mensenshampoo want die tast de huid van de hond aan.

Sommige Smoushonden hebben een zachtere vacht die meer klit. Vraag dan advies aan een trimsalon of fokker over hoe u de vacht het beste kunt behandelen. Vaak kan een deel wel geplukt worden maar moet de rest gekamd worden om klitten te voorkomen.

Controleer regelmatig de oren van de hond. Let op dat de nagels kort genoeg blijven of knip ze. Bekijk ook het gebit en houd dat liefst schoon door het te poetsen. Oefen dat al vanaf de puppyleeftijd.

Beweging en activiteiten

De Hollandse Smoushond heeft een gemiddelde tot ruime behoefte aan beweging. Hij speelt graag en houdt van lange wandelingen, liefst los van de lijn. Hij blijft doorgaans in de buurt van zijn eigenaar. Ook zwemmen of balspelletjes vindt hij vaak leuk. De Smous heeft veel uithoudingsvermogen. Hij is bovendien intelligent dus geef hem ook het nodige denkwerk.

De Smoushond is geschikt voor diverse activiteiten, zoals behendigheid, flyball, doggydance, canicross, speuren en gehoorzaamheidstraining.

Socialisatie en opvoeding

Een goede socialisatie is erg belangrijk voor een goede ontwikkeling van elke pup. De pup moet leren omgaan met allerlei mensen, kinderen, andere honden en andere dieren. Dit moet al bij de fokker beginnen, dus let op dat uw fokker daar voldoende aandacht aan besteedt. Eenmaal thuis moet u de socialisatie nog geruime tijd voortzetten. Pak het wel rustig aan en doe niet te veel achter elkaar. Geef uw pup daarnaast voldoende rust. Ga minstens het eerste levensjaar door met de socialisatie.

De Smous is graag bij zijn gezin. Het leren om alleen thuis te blijven is daarom belangrijk. Leer hem dit vanaf jonge leeftijd stapsgewijs aan. Besteed ook wat extra aandacht aan het leren negeren van bewegende dieren en voorwerpen.

De Hollandse Smoushond is vrij gemakkelijk op te voeden. Beloon goed gedrag zodat het de hond iets oplevert en probeer ongewenst gedrag te voorkomen of negeren. Wees daarbij wel consequent en hanteer duidelijke regels, want bij gebrek aan leiding kan de Smous wel eens zelf de boel willen regelen. Pak hem niet hard aan, dat is onnodig en kan juist averechts werken. Gebruik uw stem, daar is hij gevoelig voor.

De Smoushond iets aanleren gaat meestal snel want hij is intelligent en leert graag iets nieuws. Houd de training leuk en zorg voor afwisseling, anders verveelt hij zich gauw.

Ga met uw pup naar een puppycursus. Daar leert hij om uw aanwijzingen te volgen, terwijl u leert hoe u de hond iets bij kunt brengen. Ook een vervolgcursus kan zinvol zijn om de puberteit van uw hond in goede banen te leiden.

Ziekten en erfelijke aandoeningen

Bij elk ras kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen. Volgens onderzoek van Universiteit Utrecht zijn er voor de Hollandse Smoushond geen erfelijke aandoeningen aan te wijzen die speciale aandacht nodig hebben. Er zijn daarom geen tests verplicht gesteld voor ouderdieren.

Het fokken van de Smoushond wordt centraal geregeld via de Stichting Terugfokprogramma Hollandse Smoushond van de rasvereniging. Deze houdt ook bij of en welke gezondheidsklachten in het ras worden gezien. Honden die erfelijke aandoeningen hebben worden van de fok uitgesloten. Bij de fok ligt de nadruk op gezondheid en karakter en is het uiterlijk ondergeschikt. In het fokreglement van de rasvereniging kunt u de precieze fokregels nagaan.

Meer uitleg over het onderzoek door Universiteit Utrecht naar erfelijke aandoeningen bij rashonden in Nederland vindt u op www.rashondengids.nl.

Benodigde ervaring

Voor het op een verantwoorde wijze houden van een Hollandse Smoushond is geen ervaring nodig met het houden van honden. Zorg wel dat u zich van tevoren goed informeert, bijvoorbeeld via de rasvereniging.

Aanschaf en kosten

Lees voordat u een hond aanschaft het Praktisch document ‘De aanschaf van een hond’.

Let goed op als u een Hollandse Smoushond pup wilt aanschaffen. Een echte Smous pup met stamboom kunt u alleen via de rasvereniging aanschaffen. Bij dit ras is er geen sprake van ‘aangesloten fokkers’; elke eigenaar van een Smoushond moet in principe bereid zijn om zijn hond bij te laten dragen aan de voortplanting en daarmee aan de opbouw van het ras. Elke eigenaar kan dus een fokker zijn, als zijn of haar hond geschikt wordt bevonden door de rasvereniging. Iedereen die op die manier via de rasvereniging met de Smoushond fokt, moet zich houden aan het fokreglement van de rasvereniging. Dit stelt dat niet gefokt mag worden met dieren die een erfelijke aandoening hebben die hun welzijn benadeelt. Ook worden onder andere welzijnsregels gesteld aan de fokdieren, zoals een minimale en maximale leeftijd waarop de teef gedekt mag worden en een maximaal aantal nesten per reu en per teef. De nesten moeten opgroeien in huis.

Er bestaat een wachtlijst voor wie geïnteresseerd is in een Smous pup. U kunt zich daarvoor opgeven via de Stichting Terugfokprogramma Hollandse Smoushond. Het is niet mogelijk een pup te kopen vanuit het buitenland en men mag geen Smous pups exporteren.

Als u een Smoushond aanschaft, heeft u daarmee de verplichting om de hond tenminste éénmaal in te zetten voor de fok, als de hond daarvoor wordt goedgekeurd. Dit is iets waar u rekening mee moet houden. Als de hond zo’n anderhalf jaar oud is, is het de bedoeling dat hij of zij gekeurd wordt op een inventarisatiedag om te zien of de hond geschikt is voor de fok. Elke eigenaar die gaat fokken krijgt begeleiding van een coach van de Stichting Terugfokprogramma Hollandse Smoushond. Castratie van uw Smoushond mag pas na overleg met de Stichting, in verband met het terugfokprogramma. Meer informatie over het terugfokprogramma vindt u op de website van de rasvereniging.

Van pups met een FCI-stamboom heeft u zekerheid over de afkomst van de pup, want sinds juni 2014 moet voor alle rassen voor het afgeven van stamboompapieren een DNA-test op afkomst worden gedaan.

Koop geen ‘goedkope’, snel beschikbare pups via internet of handelaars die allerlei rassen verkopen of veel nesten tegelijk hebben. Deze zijn vaak niet goed gesocialiseerd, de ouderdieren zijn lang niet altijd getest op erfelijke aandoeningen en u loopt daardoor het risico dat u op termijn alsnog veel geld kwijt bent aan medische kosten of gedragstherapie. Gebruik de puppy-checklist van het LICG om u te helpen beoordelen of bij u een betrouwbaar adres koopt.

Wilt u een volwassen Smoushond aanschaffen dan kunt u contact opnemen met de rasvereniging  voor hulp bij het vinden van een herplaatser. Raszuivere Smoushonden zijn vrijwel nooit in een asiel te vinden.

Maak bij de aanschaf van een pup of oudere hond duidelijke afspraken. Het gebruik van een koopcontract is aan te raden.

Het chippen en registreren van honden is verplicht. Pups moeten geregistreerd zijn op naam van de fokker. Honden uit het buitenland moeten geregistreerd zijn op naam van de importeur. Honden die herplaatst worden moeten geregistreerd zijn op naam van de vorige eigenaar. Vraag altijd om een registratiebewijs. Elke hond die na 1 november 2021 geboren of geïmporteerd is of van eigenaar wisselt moet bovendien een EU-dierenpaspoort hebben.

Krijgt u een hond aangeboden die niet gechipt is, niet geregistreerd is op naam van de verkoper of geen EU-dierenpaspoort heeft, dan houdt de verkoper zich niet aan de wet. Koop de hond niet, want dan bent u zelf ook in overtreding! U bent verplicht de registratie binnen twee weken na aanschaf op uw naam te zetten via één van de aangewezen portalen. Houd de registratie steeds up-to-date. Meer informatie vindt u op www.chipjedier.nl

Een Smous pup met FCI-stamboom kost maximaal 400 euro. Deze prijs wordt vastgesteld door de rasvereniging. Daarnaast bent u geld kwijt aan benodigdheden zoals een mand, een riem, een etensbak en speeltjes. Kosten voor voeding zijn mede afhankelijk van welk type voer u kiest, maar reken op ruim 20 euro per maand.

De tarieven van de hondenbelasting variëren per gemeente. Denk ook aan de kosten van de puppycursus en vervolgcursussen of hondensport en de kosten van halfjaarlijks trimmen.

Houd rekening met terugkerende dierenartskosten zoals entingen, ontworming en behandeling tegen vlooien. Wilt u de hond laten castreren (na overleg met de Stichting Terugfokprogramma Hollandse Smoushond) dan komen daar de operatiekosten bij. Deze zijn mede afhankelijk van het gewicht van uw hond en zijn voor teven hoger dan voor reuen. Informeer vooraf naar dergelijke kosten bij uw dierenarts. Daarnaast kunt u voor kosten komen te staan als uw dier onverhoopt ziek wordt. Voor (onverwachte) dierenartskosten kunt u een ziektekostenverzekering afsluiten.