Sluiten

Heilige Birmaan

De Heilige Birmaan is in Nederland een veelgehouden raskat. Dit ras is herkenbaar aan zijn zogenaamde “point”-aftekeningen en zijn opvallende witte voetjes. Het is een echt gezelschapsdier, hoewel hij soms eenkennig kan zijn.

Kies het juiste ras voor uw situatie: lees vóór het kopen eerst of de Heilige Birmaan het ras is dat u zoekt.

Algemeen

Het precieze ontstaan van de Heilige Birmaan is niet te achterhalen. Er is een legende waarin verteld wordt over witte tempelkatten in Birma. Op een nacht werd een tempel overvallen en de opperpriester werd vermoord. Zijn witte kat sprong op het hoofd van de priester en veranderde vervolgens van kleur. Het dier kreeg de blauwe ogen van de tempelgodin, met een gouden glans. Neus, oren, staart en pootjes kregen de bruine kleur van de aarde. Alleen de pootjes, die de priester hadden aangeraakt, bleven wit. Toen deze bijzondere kat na zeven dagen stierf kregen alle andere katten in de tempel dezelfde aftekening. Zo zou de Heilige Birmaan ontstaan zijn.

Aan het begin van de twintigste eeuw kwamen de eerste Heilige Birmanen vervolgens vanuit Birma in Europa terecht. Een andere verklaring voor het ontstaan van het ras, is dat er aan het begin van de twintigste eeuw in Frankrijk Siamezen, Perzen en huiskatten met elkaar gekruist werden. Uiteindelijk zou uit die kruisingen de Heilige Birmaan ontstaan zijn. Een Heilige Birmaan wordt gemiddeld vijftien tot twintig jaar oud.

Uiterlijk

De Heilige Birmaan is een middelzware kat met een gewicht van gemiddeld tussen drie en zes kilogram. Katers zijn steviger gebouwd dan poezen. Dit ras heeft een lange tot halflange vacht, kleine oren en diepblauwe ogen. Verder is de Heilige Birmaan bekend vanwege de zogenaamde “point”-aftekeningen, ook wel bekend van bijvoorbeeld Siamezen. Hiermee worden aftekeningen bedoeld op het gezicht, de oren, de poten, de geslachtsdelen en de staart. Deze points moeten een egale kleur hebben, contrasteren met de overige lichaamskleur en moeten ook overal dezelfde kleur hebben. De voeten zijn echter wit, deze worden daarom ook wel “handschoenen” genoemd. Deze witte voeten zijn kenmerkend voor het ras. De voeten moeten gelijk zijn en ook weer goed contrasteren met de lichaamskleur. De rest van de vacht van een Heilige Birmaan is licht van kleur, de rug is goudbeige bij alle kleurvariëteiten. De kleur van de buik is zeer licht.

De Heilige Birmaan komt voor in de volgende kleuren: Sealpoint (donkerbruin), Chocolatepoint (melkchocoladebruin), Bluepoint (blauwgrijs), Lilacpoint (licht blauwgrijs), Redpoint (rood) en Creampoint (lichtrood). In alle kleurvariëteiten kunnen de volgende patronen voorkomen: Tabbypoint (gestreept), Tortiepoint (schildpad gevlekt) of een combinatie daarvan: Tabbytortiepoint.

De volledige rasstandaard kunt u vinden bij kattenverenigingen, zoals de Nederlandse Felikat Werkgroep Heilige Birmanen. Deze werkgroep is aangesloten bij de Nederlandse vereniging Felikat en de overkoepelende organisatie Fédération Internationale Féline (FIFe).

Karakter

De Heilige Birmaan is een rustige kat die staat omschreven als charmant, intelligent, bescheiden, tolerant, vredelievend en zachtaardig. In het algemeen zijn het geen echte schootkatten, maar ze hebben wel graag contact met mensen. Deze katten houden er daarom niet van om de hele dag alleen thuisgelaten te worden. Ondanks dat Heilige Birmanen graag gezelschap om zich heen hebben, zijn sommige katten nogal eenkennig en richten zij zich erg op één baasje. De Heilige Birmaan kan soms een kieskeurige eter zijn.

Verzorging

Een Heilige Birmaan heeft een relatief makkelijk te onderhouden zijdeachtige vacht, die natuurlijk wel aandacht nodig heeft. Eén- tot tweemaal per week kammen en / of borstelen is over het algemeen voldoende. Wen een kitten hier al op jonge leeftijd aan . Zeker wanneer u overweegt uw kat naar shows mee te nemen, is het handig dat het dier gewend raakt aan wassen. Ook hiervoor geldt dat het belangrijk is om uw kat hier al op jonge leeftijd aan te laten wennen. Hetzelfde geldt voor tandenpoetsen, het schoonmaken van ogen en oren en eventueel het knippen van de nagels. Dit laatste kunt u eventueel door uw dierenarts laten doen, maar het is handig wanneer het dier dit van jongs af aan leert.

Beweging en activiteiten

In het algemeen zijn Heilige Birmanen zeer intelligent en doen ze graag spelletjes.

Socialisatie en opvoeding

Het is heel belangrijk dat een kitten goed gesocialiseerd wordt. Socialiseren betekent dat het dier went aan mensen, aanrakingen, allerlei verzorgende handelingen zoals borstelen en nagels knippen, (vreemde) geluiden en andere dieren. De socialisatieperiode van kittens ligt hoofdzakelijk tussen de leeftijd van twee tot zeven weken. Er wordt daarnaast verondersteld dat katten ook een zogenaamde tweede socialisatieperiode kennen, die doorloopt totdat de kat veertien tot zestien weken oud is.

Wanneer een kat niet goed gesocialiseerd wordt, kan het dier gaan lijden aan stress en angst. Dit kan resulteren in medische problemen en gedragsproblemen. Meer informatie over socialisatie vindt u in de huisdierenbijsluiter van de kat.

Kittens mogen volgens de wet pas bij de moeder weg bij een leeftijd van minimaal zeven weken. Een fokker die aangesloten is bij een rasvereniging, mag zijn kittens pas meegeven wanneer deze tenminste dertien weken oud zijn en de kittens volledig ingeënt zijn. Dit betekent dat de socialisatieperiode deels of zelfs geheel plaats vindt bij de fokker. Let er daarom bij aanschaf van een Heilige Birmaan op dat de fokker uitgebreid aandacht besteedt aan de socialisatie van uw toekomstige kitten.

Ziekten en erfelijke aandoeningen

Over het algemeen wordt de Heilige Birmaan gezien als een relatief gezond ras met weinig problemen betreffende erfelijke aandoeningen. Voorkomende erfelijke aandoeningen in dit ras zijn scheelkijken en knikken in de staart. Verder zijn deze katten vatbaarder voor ademhalingsziekten, zoals niesziekte. Zorg dus in ieder geval voor tijdig enten en een goede hygiëne. Voorbeelden van afwijkingen die bij meerdere kattenrassen en dus ook bij de Heilige Birmaan kunnen voorkomen zijn Patella luxatie (PL), Polycystic Kidney Disease (PKD), Hypertrofische Cardiomypathie (HCM) en Heupdysplasie (HD). Neem bij twijfels over de gezondheid van uw dier altijd contact op met uw dierenarts!

Benodigde ervaring

Om een Heilige Birmaan als huisdier te houden is geen specifieke ervaring nodig. Zorg er wel voor dat u zich voor de aanschaf goed laat informeren en lees ook de algemene huisdierenbijsluiter van de kat.

Aanschaf en kosten

Een Heilige Birmaan met papieren kunt u aanschaffen via een fokker die is aangesloten bij een rasclub of werkgroep. Zij kunnen u met deze fokkers in contact brengen. Koop geen kitten als de moederpoes niet aanwezig is en als de kittens niet in huiselijke kring opgroeien. Let er op dat de fokker de kittens goed socialiseert en natuurlijk dat ze ingeënt, ontwormd en eventueel gechipt zijn. Ook volwassen katten worden vaak via (bemiddeling van) de rasclub of werkgroep verkocht. Soms vindt u een Heilige Birmaan via asielen.

De prijzen van een Heilige Birmaan kitten liggen gemiddeld tussen de 800 en 1000 euro. Fok- en showdieren kunnen duurder zijn. Herplaatsingskatten via bijvoorbeeld asiel of rasvereniging zijn over het algemeen (veel) goedkoper.

Daarnaast zijn er aanschafkosten voor bijvoorbeeld een mandje, een krabpaal, kattenbak, voer- en waterbakjes en speelgoed. Voer, onderhoud en dierenartskosten (jaarlijkse controle en inentingen) bedragen al snel 400 euro per jaar. Houdt u rekening met dierenartskosten voor bijvoorbeeld castratie. Wanneer u naar shows wilt gaan, krijgt u te maken met allerlei aanvullende kosten zoals inschrijfgeld, reiskosten en de kosten voor het keuringsklaar maken van uw kat. Tot slot kunt u voor kosten komen te staan als uw dier onverhoopt ziek wordt. U kunt overwegen hiervoor een ziektekostenverzekering af te sluiten.

Bijzonderheden

  • Er zijn verschillende kattenverenigingen, waaronder de Felikat Werkgroep Heilige Birmanen.
  • U kunt er voor kiezen om met uw Heilige Birmaan mee te doen aan tentoonstellingen of keuringen. Meer informatie hierover kunt u vinden bij de rasclubs / werkgroepen of de organisator van de show.
  • Laat uw Heilige Birmaan chippen en zorg ervoor dat de registratie in orde is zodat hij teruggebracht kan worden wanneer hij wegloopt of verdwaalt. De dierenarts kan u hierbij helpen.