Sluiten

De aanschaf van een raskat

Dit document is een aanvulling op het Praktisch document ‘De aanschaf van een kat’.

Welke raskat past bij mij?

U heeft besloten een raskat aan te schaffen, maar waar vindt u deze en waar moet u op letten?

Als u er nog niet zeker van bent welk ras het beste bij uw past, kunt u bijvoorbeeld een kattenshow bezoeken. Hier ziet u allerlei verschillende rassen en de verschillende kleurpatronen binnen een ras. Op een kattenshow kunt u geen kitten kopen, maar u kunt wel praten met eigenaren en fokkers over de karaktereigenschappen van de verschillende rassen.

Hou bij het kiezen van een ras rekening met uw thuissituatie en hoeveel tijd u heeft. Sommige raskatten zullen zich niet makkelijk aanpassen aan een leven alleen, zonder maatje, als u naar uw werk bent. Als u zelf regelmatig van huis bent, kunt u dan beter overwegen om twee kittens te nemen om elkaar gezelschap te houden. Bepaalde rassen, zoals de Pers, hebben een uitgebreide vachtverzorging nodig en dit vraagt behoorlijk wat toewijding. Vraag na bij de fokker hoeveel vachtverzorging het kitten vereist en ga bij uzelf na of u dit er voor over heeft.

Waar vind ik een raskat?

Nadat u goed bekeken heeft welk kattenras het beste bij u en uw gezin past, kunt u bij een rasvereniging aankloppen voor meer informatie. Zij kunnen u in contact brengen met verschillende fokkers, informeren over de belangrijkste eigenschappen van het ras en vertellen wat gangbare prijzen zijn. Ook via internet en advertenties kunt u fokkers vinden.

Laat u nooit verleiden tot de aanschaf van een raskat via een dierenspeciaalzaak of een handelaar. Koop ook nooit ongezien een kat via het internet. Een fokker die werkelijk om zijn kittens geeft, zal deze nooit via een tussenpersoon verkopen, maar kennis willen maken met de toekomstige eigenaar en zich willen overtuigen dat de kittens goed terechtkomen.

Showkat of huiskat?

Wanneer u een fokker gevonden heeft, bel hem of haar dan op en vraag of er kittens aanwezig zijn of verwacht worden. Een fokker moet u kunnen vertellen wat voor soort kittens er zijn en wat de kwaliteit van de kittens is. Raskatten kunnen onderverdeeld worden in drie categorieën:

Showkwaliteit raskatten: deze zijn het duurste in aanschaf, omdat zij worden beschouwd als de beste voorbeelden van hun ras, gebaseerd op de ras standaard. Zij zullen hoog scoren op kattenshows. Als u een showkat wilt kopen, koop deze dan bij een fokker die goede showresultaten kan laten zien.

Fokkwaliteit raskatten: dit zijn katten die net niet voldoen aan de showstandaard, maar wel over goede eigenschappen bezitten. Ze hebben net als de ouderdieren en nestgenoten de potentie om uitstekende nakomelingen te produceren. Fokkwaliteit raskatten zijn mogelijk iets goedkoper dan de katten met showkwaliteiten.

Huisdierkwaliteit raskatten of ‘liefhebberkatten’: zij zijn over het algemeen het meest betaalbaar. Sommige vertonen geen enkel gebrek, andere hebben een kleine afwijking die hen ongeschikt maakt voor shows of om mee te fokken. Deze katten hebben bijvoorbeeld een verkeerde aftekening, of hebben gewoon net iets mindere showkwaliteiten. Huisdierkwaliteit wil zeker niet zeggen dat het kitten minder gezond is of minder geschikt als huisdier.

Als de fokker aangeeft dat hij huisdierkwaliteit kittens heeft, is het belangrijk te achterhalen waarom hij deze categorie aangeeft. Vraag aan de fokker welke ‘gebreken’ er aanwezig zijn.

Wanneer u informeert naar kittens, vertel dan zo duidelijk mogelijk waar u naar op zoek bent. Als u erover denkt om met het kitten te gaan fokken in de toekomst, of ermee naar een show wil, geef dit dan aan. Veel fokkers verkopen alleen hun beste kittens als show- of fokkat.

Vaak is het ook mogelijk om met een huisdierkwaliteit kat naar shows te gaan. Dit laatste kan alleen als het kitten geen grote gebreken vertoont en als u accepteert dat het kitten niet gegarandeerd zal winnen. De meeste fokkers zullen bij dergelijke katten wel als voorwaarde stellen dat ze gecastreerd worden. Probeer niet goedkoop uit te zijn door te vragen naar een huisdierkwaliteit terwijl u eigenlijk wilt fokken of showen, omdat u dan later voor de onaangename verrassing kunt komen te staan dat het dier niet in aanmerking komt voor het stamboek of niet geshowd kan worden.

Is het kitten geregistreerd?

De meeste fokkers zullen hun kittens inschrijven in het stamboek van een raskatten vereniging. Dit geeft u zekerheid over de stamboekstatus van de beide ouderdieren. U weet dan zeker dat u niet te maken heeft met een fokker die een huisdierkwaliteit raskat heeft en deze gebruikt als fokdier, puur uit winstoogmerk.

Vraag of u de stamboom van het kitten in mag zien. De stamboom toont de voorouders van uw kitten. Het behoort de namen van de ouderdieren te bevatten, de grootouders, overgrootouders en over-overgrootouders, samen met alle rasnummers en stamboeknummers. Vraag of het kitten al is ingeschreven of ingeschreven kan worden. Een stamboom wordt afgegeven aan katten,

  1. waarvan tenminste 3 generaties voorouders zijn geregistreerd bij een Nederlandse raskattenvereniging of bij een erkend stamboek
  2. waarvan tenminste 3 generaties voorouders behoren tot hetzelfde ras of dezelfde rasgroep als de kat zelf
  3. en die behoren tot een door de rasvereniging erkend ras / erkende variëteit.

Neem voor meer details over inschrijving in het stamboek contact op met de betreffende raskattenvereniging.

Ras-gerelateerde problemen

Als u een Pers of Exotisch korthaar kitten koopt, vraag dan aan de fokker of beide ouders zijn gecontroleerd op polycysteuze nefropathie (PCN of  PKD; Polycystic Kidney Disease). Deze erfelijke aandoening kan leiden tot een vroegtijdig overlijden van uw kat aan nierfalen. Het is dus verstandig om te zoeken naar een kitten waarvan de ouderdieren een verklaring hebben vrij te zijn van deze nieraandoening. Ook bij andere rassen kunnen bepaalde erfelijke aandoeningen voorkomen. Meer hierover leest u in het Praktisch document ‘Overzicht erfelijke aandoeningen bij katten.

Leeftijd van het kitten, vaccinaties

In het stamboekreglement van de Nederlandse raskatten verenigingen staat dat fokkers geen kittens jonger dan 13 weken leeftijd zullen verkopen. De socialisatie van de kittens vindt dan voor het grootste gedeelte bij de fokker thuis plaats. Het is dus wel heel belangrijk dat de fokker hier voldoende aandacht aan besteedt! De kittens moeten volgens het stamboekreglement bovendien volledig gevaccineerd zijn tegen kattenziekte en niesziekte, voordat ze de fokker verlaten. De eerste vaccinatie vindt in de meeste gevallen bij een leeftijd van negen weken plaats en de herhalingsvaccinatie (boostervaccinatie) bij een leeftijd van twaalf weken. Hierna volgt nog een week rust bij de fokker, zodat het kitten niet direct na de vaccinatie aan de stress van een verhuizing wordt blootgesteld. Ook kunt u er dan zeker van zijn dat het kitten volledig beschermd is voordat hij naar zijn nieuwe eigenaar gaat.

Koop geen kitten dat nog niet volledig is gevaccineerd. Bij de aanschaf van een kitten hoort een ingevuld dierenpaspoort of vaccinatiebewijs te zitten, waarin de vaccinaties zijn opgetekend door een dierenarts.

Neem de tijd

Laat u niet opjagen om een beslissing te nemen. De meeste fokkers vinden het prima als u nog even wil nadenken over de aanschaf van het kitten, sommige staan er zelfs op. Het gaat tenslotte om een langdurige relatie met een kitten waar u vele jaren voor zult gaan zorgen.

Zorg dat zowel u als de fokker een goed gevoel heeft bij de aan- en verkoop van het kitten. Als u twijfelt of het kitten wel precies is wat u zoekt, aarzel dan niet om dit te vertellen. De fokker weet dan dat het kitten nog beschikbaar is en slaat niet direct andere verzoeken om informatie af. Als u aan de andere kant het kitten juist graag wilt hebben, reserveer het kitten dan tot het oud genoeg is om de fokker te verlaten.

Als het kitten nog te jong is om mee te nemen, kan de fokker om een voorschot vragen om de koop veilig te stellen. Dit wordt veel gedaan, maar vraag wel altijd een schriftelijk bewijs van de aanbetaling, waarbij de volledige details van het kitten dat u gereserveerd heeft worden vermeld. Vraag of de aanbetaling kan worden teruggestort als u zich mocht bedenken.

Wat krijgt u van de fokker mee?

De volgende papieren zult u van de fokker meekrijgen:

  • Het eigendomscertificaat / overschrijfformulier dat u samen met de fokker invult om het kitten officieel op uw naam te zetten.
  • Een vaccinatiebewijs (dierenpaspoort).
  • Een verzekeringsbewijs, als het kitten reeds verzekerd is.
  • Eventueel een registratiebewijs van de databank waar een gechipte kat ingeschreven kan zijn.
  • Een voedingsschema met daarop wat en hoeveel uw kitten dagelijks nodig heeft.
  • De fokker kan u vragen om een verklaring te tekenen dat u uw kitten laat castreren.
  • Ontvangstbewijs van de betaling.

U kunt uw kitten het beste binnen 48 uur na aankoop laten controleren door uw eigen dierenarts.

Als u, om wat voor reden dan ook, weer afstand moet doen van uw kitten, neem dan altijd eerst contact op met de fokker. Veel fokkers nemen het kitten of de kat, van welke leeftijd dan ook, terug. Als dit niet mogelijk is, zullen ze helpen bij het zoeken naar een nieuw tehuis. Sommige fokkers staan erop dat u bij de aankoop van een kitten een overeenkomst tekent dat u contact opneemt met de fokker als u in de toekomst van haar afstand moet doen.