Sluiten

Cursussen voor uw pup

Als u een pup in huis neemt, is het verstandig om op een cursus te gaan. Er bestaan speciale puppycursussen voor pups in de leeftijd van 8 – 12 weken. Deze kunnen u helpen bij de socialisatie. Een zorgvuldige socialisatie betekent dat u vooraf goed moet nadenken over hoe u de pup in aanraking brengt met nieuwe dingen, hoe hij zou kunnen reageren en hoe u daar zelf op wilt reageren. Zo voorkomt u dat de pup verkeerde reacties aanleert of angstig wordt voor bepaalde situaties. Het kan prettig zijn om hierbij begeleiding te krijgen.

Hij leert altijd!

Een goede hondenschool geeft u bovendien inzicht in hoe een pup leert. Dit is belangrijk omdat uw puppy al vanaf het moment dat u hem in huis krijgt volop aan het leren is. Hij leert dat u leuk bent om naar toe te komen en hij leert dat hij misschien wel geaaid wordt, of opgetild wordt, als hij tegen u opspringt (en hiervoor dus beloond wordt!). Hij leert dat hij eten krijgt als u naar de keuken gaat en wat zijn eigen plek is. Door dit leren meteen in goede banen te leiden, legt u de basis voor een goede opvoeding.

Puppycursus

Als de pup bij u thuis gewend is, en eventueel na een socialisatiecursus, kan de pup naar de echte puppycursus. Hier leert hij komen, zitten, liggen, staan, wandelen en blijven en nog veel meer. U leert hoe u invloed kunt uitoefenen op zijn gedrag en zijn gedragsontwikkeling. Dat kan op een positieve, speelse manier, zodat de hond leert dat het heel leuk is om samen met u een team te vormen. Bij veel hondenscholen kunt u tegenwoordig snel terecht. Let er op dat de hondenschool met een diervriendelijke methode werkt. Ga van te voren eens kijken bij een hondenschool en kijk of de gehanteerde methode u aanstaat. Vraag bij uw dierenarts of dierenspeciaalzaak om goede adressen. Lees ook de Praktische informatie ‘Hoe vind ik een goede hondenschool’ voor tips bij het maken van uw keuze.

Thuis oefenen

Op de puppycursus leert u hoe u de pup diverse oefeningen kunt aanleren. Het is belangrijk dat u deze thuis oefent. De puppycursus zelf is eigenlijk geen goede plek om uw pup iets te leren doordat er veel afleiding is. Doe dat oefenen in verschillende situaties en onder verschillende omstandigheden. Laat hem bijvoorbeeld even zitten voordat hij zijn eten krijgt, of voordat u hem zijn riem aandoet. En uiteraard gewoon ook even tussendoor. Hij gaat dan het samenwerken met u als iets heel leuks en plezierigs leren ervaren, met de nadruk op leren.

Langzaam opbouwen

Na een paar weken moeten de oefeningen verder uitgebouwd gaan worden. Dat is een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Pas als de hond een gedeelte van de opbouw van de oefeningen goed beheerst, kunt u verder. Dat is ook eerlijk naar de hond. Hij moet immers wel de gelegenheid krijgen om te leren.

Vervolgcursus

Na de puppycursus is uw hond toe aan een vervolgcursus. Uw hond is dan een maand of 5 - 6 oud en begint in de pubertijd te komen. Dit is vaak te zien in het gedrag: het kan lijken of alle cursusdagen van de puppycursus helemaal voor niets zijn geweest en alsof de hond er niks meer van snapt of wil snappen. Er zijn speciale pubercursussen, juist om u te helpen uw hond weer dat te laten doen wat hij op de puppycursus eerst wel deed. Bovendien leert u hier vaak meer over lichaamstaal en hoe u op een duidelijke maar absoluut niet harde manier uw hond zijn definitieve plek in de roedel kunt geven.

Hondensport

Vanaf ongeveer een half jaar, als de basisoefeningen onder de knie zijn, kunt u zich langzamerhand ook gaan oriënteren op wat er allemaal nog meer mogelijk is met honden. Er zijn talloze vormen van hondensport. Denk aan speuren, zwemmen, fietsen, flyball en dergelijke. Sommige mogen pas als de hond helemaal volgroeid is (na één of anderhalf jaar), andere zijn misschien nu al toegankelijk. Op internet kunt u hier alle informatie over vinden. Het is ieder jaar weer leuk om te zien dat er nogal wat mensen zijn die van het hebben van een hond uiteindelijk een enorm leuke hobby hebben gemaakt.