Sluiten

Ontwikkeling en socialisatie van de pup

Op het moment dat u de pup in huis krijgt, zit hij tegen het eind van zijn primaire socialisatiefase, die ergens tussen week 9 en week 14 eindigt. Dit is de periode in zijn leven waarin hij kennis moet maken en leren omgaan met alles wat hij in zijn latere leven tegen kan komen. Zo moet hij met allerlei verschillende mensen leren omgaan, maar ook met andere dieren, misschien wel bij u in huis en anders toch zeker buiten. Hij moet leren dat er buiten spelende kinderen rondrennen, dat er vrachtwagens rijden, brommers voorbij razen, andere honden lopen met hun bazen en nog veel meer.

Kinderen

Het socialiseren met kinderen is erg belangrijk. Vooral als u zelf geen kinderen (in uw buurt) hebt, zult u hier extra aandacht aan moeten besteden. Voor een hond is een kind geen klein mensje, maar in principe iets bedreigends. Veel honden die niet goed met kinderen gesocialiseerd zijn, zijn bang voor kinderen en kunnen dan agressief gedrag gaan ontwikkelen.

Socialisatie moet u plannen

Socialiseren gaat niet vanzelf, u zult actief situaties op moeten zoeken en de pup moeten begeleiden in hoe hij hiermee om moet gaan. Leer hem ook welk gedrag u wel en niet wilt zien: als u bijvoorbeeld opspringen tegen mensen nu toestaat, zal hij dit ook doen als hij volwassen is!

Neem de pup bijvoorbeeld eens mee naar de markt of naar het schoolplein. Lok hem mee, als hij niet lijkt te willen meelopen, en zorg voor een opbouw: neem hem dus eerst mee naar een plek waar wel mensen zijn, maar niet zoveel. Leer hem dat die plekken leuk zijn. Laat hem een keertje voorzichtig aaien door voorbijgangers op de markt of door kinderen op het schoolplein. Loop zo ook eens de wijk door, of langs een weiland met schapen, koeien of paarden. Zo leert de hond dat dit allemaal bestaat zonder dat hij zich daar zorgen over hoeft te maken.

Als uw pup nog niet zo ver mag lopen, kunt u hem op uw arm meenemen. Zo kan hij toch nieuwe ervaringen opdoen. Ook als uw pup van zichzelf vrij angstig is, kunt u hem op uw arm meenemen als u voor het eerst naar een nieuwe plek gaat. Vanuit uw veilige armen kan hij dan alvast wennen en u voorkomt dat hij weg kan lopen. Een volgende keer laat u hem zelf lopen en lokt u hem mee.

Het is verstandig om ook regelmatig even langs de dierenartsenpraktijk te lopen en daar een snoepje te halen en zich te laten aanhalen door dierenarts en assistenten. Zo leert de pup dat de dierenarts leuk is en niet eng.

Tijd om te verwerken

Uiteraard heeft hij ook zijn rust nodig om al die indrukken te kunnen verwerken. Doe dus niet teveel achter elkaar en geef hem tijd om weer tot rust te komen.

Andere honden

Vanaf het moment dat u uw pup thuis heeft moet u hem laten kennis maken met andere honden. Hij moet immers leren dat al die verschillende modellen ook gewoon honden zijn en dat hij daar op een gewone, hondse manier mee om kan gaan. Wacht hiermee niet tot uw pup al zijn entingen heeft gehad, want dan is de gevoelige periode voor socialisatie met honden al voorbij! Het is natuurlijk niet zo verstandig om naar een hondenuitlaatveld te gaan, omdat daar misschien niet-ingeënte honden rondlopen. Beter is het te gaan wandelen met diverse bekenden die een hond hebben die ingeënt is, of die mensen met hun hond thuis uit te nodigen. Zo kan uw pup met diverse honden van diverse rassen kennis maken.

Als uw pup bij ontmoetingen met een vreemde hond angst toont, kunt u op uw hurken gaan zitten en samen met uw pup de andere hond begroeten. Een bange pup of een pup van een heel klein ras mag u ook optillen vóór de ontmoeting, zeker als de andere hond erg groot of onstuimig is. Wacht daarmee niet tot de honden al neus aan neus staan maar doe dit zodra u de andere hond ziet aankomen: leid uw pup wat af en til hem rustig op. Dit optillen moet u echter niet te vaak doen en u moet ermee stoppen als u merkt, dat uw pup gaat vragen om opgepakt te worden. Vraag aan de eigenaar van de andere hond hoe deze is met puppy’s. Als deze aangeeft dat zijn of haar hond lief is met puppy’s kunt u uw pup op uw schoot even laten wennen. Daarna kunt u hem gewoon neerzetten en even laten snuffelen aan of zelfs even laten spelen met de andere hond.

Herhalen

Bij het socialiseren is het belangrijk om de ervaringen te blijven herhalen zodat de pup er ook echt aan went. Een enkele ontmoeting met iets nieuws is niet genoeg om de hond zich dit blijvend te laten herinneren.

Geschrokken?

Is uw pup een keertje erg geschrokken van een gebeurtenis, zoek dan zo snel mogelijk een vergelijkbare situatie op, en maak die leuk door de pup wat lekkers te geven, aandacht te geven of met hem te spelen. Let wel op dat u de situatie niet meteen weer te eng maakt. Schrok uw pup bijvoorbeeld van een grote vrachtwagen, begin dan niet meteen weer vlak langs de weg maar ga eerst op iets meer afstand met de pup spelen. Gaat dat goed, dan komt u steeds dichterbij datgene wat hem heeft laten schrikken. Herhaal dit enkele malen. Zo kunt u voorkomen dat een onaangename gebeurtenis een traumatische ervaring wordt, waar de hond later nog last van heeft.

Dit geldt ook als uw pup is gegrepen of grof omver gelopen door een grotere hond. Zoek binnen een dag een hond op van hetzelfde ras, die wel pupvriendelijk is en zorg dat uw pup daarmee een plezierige ervaring opdoet.

De angstfase

Vanaf een week of 12 komt de pup in de volgende fase van de socialisatie. Deze fase wordt ook wel angstfase genoemd. Veel honden stellen zich nu afwachtender op tegenover nieuwe dingen dan op jongere leeftijd en zijn wat eerder bang. Het is dan ook erg belangrijk dat u gewoon doorgaat met socialiseren, zeker tot aan zijn puberteit maar liefst tot hij een jaar oud is. Zo blijft hij leren dat nieuwe dingen niet eng zijn. Bovendien ziet u hoe zijn gedrag eventueel verandert (van bijvoorbeeld kijken naar brommers tot erachter aan willen jagen) en kunt u daar op inspelen.