Sluiten

Verdedigen van voedsel en speeltjes

Sommige honden verdedigen hun etensbak, hun kluif of hun speeltjes door agressie te vertonen naar wie er maar in de buurt komt. Dit wordt ook wel verdedigende agressie, voeragressie of ‘baknijd’ genoemd. Dergelijke agressie kan gevaarlijke situaties opleveren, zeker als er kinderen in de buurt zijn. Het is belangrijk om dit te voorkomen.

Waarom verdedigt een hond zijn eten?

Op zich is het heel natuurlijk dat een hond zijn eten verdedigt. Het heeft dan ook niks met dominantie of algemeen agressief gedrag te maken. In de natuur zal een hond of wolf vaak proberen zijn buit te verdedigen, soms ook tegen een hoger in de hiërarchie staande soortgenoot. De regel is: wat je hebt, mag je proberen te houden.
Als uw hond zijn etensbak verdedigt tegenover u, dan betekent dit nog niet dat hij zichzelf hoger in rang vindt staan, zoals veel gedacht wordt. Maar het is wel iets waar u iets aan moet doen, om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren.

Ditzelfde geldt overigens voor het verdedigen van een kluif of een speeltje. Ook deze vallen voor de hond onder de noemer ‘buit’.

Leerervaring

Honden die hun eten verdedigen, hebben vaak de ervaring dat dit nodig is. Soms zijn ze als pup al gewend geweest om te moeten concurreren met hun broertjes en zusjes, bijvoorbeeld doordat de pups uit één bak moesten eten. Ook het regelmatig wegpakken van de bak zonder de bak meteen terug te geven, wat wel eens gedaan wordt om baknijd te voorkomen, werkt juist het verdedigen van het voer in de hand. De hond leert immers: ‘Als er iemand aankomt, gaan ze mijn voer stelen. Dus als ik nou maar grom of hap, dan blijven ze wel uit de buurt en kan ik mijn eten houden’. Sommige rassen hebben meer aanleg tot het verdedigen van hun voer (en ook hun kluiven of speeltjes) dan andere.

Voorkomen

Als het goed is, zal een fokker ervoor zorgen dat de pups uit een nest ruim van voer worden voorzien en dat dit voer op zo’n manier wordt aangeboden dat concurrentie tussen de pups zoveel mogelijk wordt voorkomen. Het is dus nuttig om pups, die net voer hebben gekregen, te observeren tijdens het eten ervan. Wordt er gegromd, dan is er teveel competitie en moet er iets veranderen in de manier van voer aanbieden.

Als u een pup heeft, kunt u hem leren dat iemand in de buurt van zijn bak niet betekent dat zijn voer wordt afgepakt. In tegendeel: leer hem dat hij er juist iets bij krijgt als er iemand in de buurt komt. U kunt dit doen door tijdens het eten naast de pup te hurken met iets lekker in uw hand, liefst iets dat hij nog lekkerder vindt dan zijn voer. Laat dit op uw hand liggen en houd de hand open naast de voerbak. Als de pup door krijgt dat u daar iets interessants heeft, laat u het hem van uw hand pakken, daarna gaat u weer weg.

Na een paar keer zal hij door hebben dat wanneer u eraan komt als hij eet, hij iets lekkers erbij krijgt. U kunt dan ook uw hand boven de etensbak houden of zelfs een eindje in de bak.

Als de hond enthousiast opkijkt als u eraan komt, kunt u de bak even oppakken terwijl u hem het lekkers aanbiedt en hem daarna weer neerzetten. U kunt vervolgens ook af en toe zijn eten in twee porties verdelen: als hij de eerste portie bijna op heeft, pakt u de bak op, ruilt hem voor iets lekkers, u neemt de bak mee naar het aanrecht en doet de tweede portie erin. Nu leert hij dus dat wanneer u de bak pakt, er nog meer eten volgt! Dat is heel iets anders dan wanneer hij bang moet zijn dat u zijn eten afpakt.

Ditzelfde kunt u ook doen met kluiven of speeltjes. U kunt dan bijvoorbeeld eerst op een afstandje voorbijlopen terwijl de hond met zijn kluif of speeltje bezig is, en iets heel lekkers naar hem toe gooien. Als hij verwachtingsvol gaat opkijken als u langskomt, kunt u wat dichterbij langslopen tot u het lekkers uit uw hand kunt geven. Ook nu leert hij weer dat de komst van een mens niet betekent dat hij iets kwijtraakt, maar dat hij iets erbij krijgt.

Kinderen

Deze oefeningen mogen niet door kinderen aangeleerd worden. Pas als de hond er duidelijk geen enkele moeite mee heeft als u bij de etensbak of kluif komt, kunt u samen met het kind hiermee gaan oefenen. Daarbij beloont u zelf de hond met iets lekkers als het kind dichterbij komt. Laat het kind dit nooit alleen doen en leer uw kinderen dat ze niet in de buurt moeten komen als de hond eet en niet aan zijn kluif mogen komen. Kinderen doen immers soms onverwachte dingen, wat onveilige situaties kan opleveren.

Afleren: zoek hulp!

Als u een hond heeft die al geleerd heeft dat hij zijn eten, kluif of speeltje moet verdedigen, dan kunt u dat met een degelijke training vaak wel weer in goede banen leiden. Het is echter niet verstandig om daar zelf mee aan de gang te gaan, u loopt dan de kans om gebeten te worden. Laat u helpen door een goede hondengedragstherapeut.