Sluiten

Noorse Boskat

De Noorse Boskat is een populair ras in Nederland. Het is, zeker in de winter, een stoer uitziende halflangharige kat die in veel verschillende kleuren voorkomt. De Noorse Boskat staat erom bekend vriendelijk, speels en nieuwsgierig te zijn.

Algemeen

De Noorse Boskat komt van oorsprong uit Scandinavië. In sommige gebieden van Noorwegen en Zweden komen deze katten nog steeds in het wild voor. In de vroege jaren dertig van de vorige eeuw raakten steeds meer mensen geïnteresseerd in deze ‘kat-lynxen’. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de Noorse Boskat opnieuw in de belangstelling. In 1977 is deze kat officieel als internationaal kattenras erkend.

Een Noorse Boskat wordt gemiddeld twaalf jaar oud.

Uiterlijk

De Noorse Boskat is een lange en krachtig gebouwde kat die gemiddeld groter is dan de huiskat. Het is een halflangharig ras, met een wollige ondervacht en een glanzende waterafstotende bovenvacht die bestaat uit lang en grof haar. De Noorse Boskat heeft kenmerkende pluimpjes op en uit de oren. De vorm van de kop is driehoekig, waarbij alle kanten even lang zijn. Verder hebben deze katten verhoudingsgewijs grote ronde voeten met lange haren tussen de voetkussentjes.

Zeker in de winter ziet dit ras er imposant uit door de dikke vacht en de dikke pluimstaart. De kat heeft dan een bef, volle kraag en knickerbockers (“broek”, aan de achterpoten). In de zomer verliest de Noorse Boskat zijn kraag en het grootste gedeelte van de ondervacht, maar de staart is in de zomer nog steeds langharig en daardoor duidelijk herkenbaar. In de herfst groeien kraag en ondervacht weer aan zodat de kat ’s winters weer helemaal in vacht is.

Dit ras komt in allerlei kleuren voor. Niet-toegestane kleuren zijn de zogenaamde Siamese (pointed) aftekeningen en de kleuren chocolate, lilac, cinnamon en fawn. De katten kunnen effen van kleur zijn, maar bijvoorbeeld ook gestreept, gemarmerd of gevlekt zijn. Witaftekeningen en alle oogkleuren zijn toegestaan.

Noorse Boskatten groeien langzaam en zijn pas na drie tot vijf jaar volledig uitgegroeid. Een poes weegt dan gemiddeld vier kilogram, katers zijn zwaarder en kunnen zelfs meer dan 6,5 kilogram wegen.

De volledige rasstandaard kunt u vinden bij de overkoepelende organisatie Fédération Internationale Féline (FIFe).

Karakter

De Noorse Boskat is een rustige kat die vriendelijk en tolerant is naar mensen en dieren. Dit kattenras is van nature erg actief en tot op hoge leeftijd speels. Verder is de Noorse Boskat erg geïnteresseerd en nieuwsgierig naar dingen in zijn omgeving.

Verzorging

De halflangharige vacht van een Noorse Boskat heeft niet heel veel verzorging nodig. Om de vacht in goede conditie te houden en klitten te voorkomen is wekelijks borstelen normaal gesproken voldoende. Wanneer de kat in de rui is, is het belangrijk om dagelijks te borstelen om de dode haren van met name de ondervacht goed te verwijderen.

Wen een kitten al op jonge leeftijd aan kammen en borstelen. Zeker wanneer u overweegt uw kat naar shows mee te nemen, is het belangrijk dat het dier gewend raakt aan wassen. Ook hiervoor geldt dat het belangrijk is om uw kat hier al op jonge leeftijd aan te laten wennen. Hetzelfde geldt voor tandenpoetsen, het schoonmaken van ogen en oren en eventueel het knippen van de nagels. Dit laatste kunt u eventueel door uw dierenarts laten doen, maar het is handig wanneer het dier dit van jongs af aan leert.

Beweging en activiteiten

De Noorse Boskat is een actieve kat die tot op hoge leeftijd speels blijft. Deze dieren kunnen weliswaar als binnenkat gehouden worden, maar vinden het ook erg prettig om naar buiten te kunnen.

Socialisatie en opvoeding

Het is heel belangrijk dat een kitten goed gesocialiseerd wordt. Socialiseren betekent dat het dier went aan mensen, aanrakingen, allerlei verzorgende handelingen zoals borstelen en nagels knippen, (vreemde) geluiden en andere dieren. Wanneer een kat niet goed gesocialiseerd wordt, kan het dier gaan lijden aan stress en angst. Dit kan zelfs resulteren in medische problemen, zoals huidproblemen en problemen met het immuunsysteem. Ook kan een kat gedragsproblemen ontwikkelen, bijvoorbeeld onzindelijkheid, angst-  of agressief gedrag.

De socialisatieperiode van kittens ligt hoofdzakelijk tussen de leeftijd van twee tot zeven weken. Er wordt verondersteld dat katten ook een zogenaamde tweede socialisatieperiode kennen, die doorloopt totdat de kat veertien weken oud is.

Kittens mogen volgens de wet pas bij de moeder weg bij een leeftijd van minimaal zeven weken. Een fokker die aangesloten is bij de rasvereniging, mag zijn kittens pas meegeven wanneer deze tenminste dertien weken oud zijn en de kittens volledig gevaccineerd zijn. Dit betekent dat de socialisatieperiode deels of zelfs geheel plaats vindt bij de fokker. Let er daarom bij aanschaf van een Noorse Boskat op dat de fokker uitgebreid aandacht besteedt aan de socialisatie van uw toekomstige kitten.

Wanneer u een jong kitten koopt, is het belangrijk om thuis ook ruimschoots aandacht te besteden aan verdere socialisatie.

Ziekten en erfelijke aandoeningen

Een zeldzame ziekte die onder katten alleen bij Noorse Boskatten voorkomt is GSD IV.  Kittens met GSD IV worden vaak doodgeboren, kittens die niet sterven rond de geboorte krijgen vaak rond de leeftijd van vijf maanden de eerste symptomen.  Katten met deze ziekte worden vaak niet oud. De meeste kittens met GSD IV worden doodgeboren. Bij de kittens die het wel overleven beginnen de symptomen meestal rond de leeftijd van vijf tot zeven maanden. De ziekte is niet te genezen.

Bij geheel witte katten kan gehele of gedeeltelijke doofheid voorkomen. Het is daarom belangrijk om bij aanschaf van zo’n witte kat van te voren een gehoortest te laten uitvoeren.

Voorbeelden van afwijkingen die bij meerdere kattenrassen en dus ook bij de Noorse Boskat kunnen voorkomen zijn Patella luxatie (PL), Polycystic Kidney Disease (PKD), Hypertrofische Cardiomypathie (HCM) en Heupdysplasie (HD).

Neem bij twijfels over de gezondheid van uw dier altijd contact op met uw dierenarts!

Benodigde ervaring

Om een Noorse Boskat als huisdier te houden is geen specifieke ervaring nodig. Zorg er wel voor dat u zich voor de aanschaf goed laat informeren en lees ook de algemene Huisdierenbijsluiter Kat.

Aanschaf en kosten

Een Noorse boskat met papieren kunt u aanschaffen via een fokker die is aangesloten bij een rasvereniging. De rasvereniging kan u met deze fokkers in contact brengen. Koop geen kitten als de moederpoes niet aanwezig is en als de kittens niet in huiselijke kring opgroeien. Let er op dat de fokker de kittens goed socialiseert en natuurlijk dat ze ingeënt, ontwormd en eventueel gechipt zijn. Ook volwassen katten worden vaak via (bemiddeling van) de rasvereniging verkocht. Soms vindt u een Noorse boskat via asielen.

De prijs van een Noorse boskat kitten loopt uiteen van 350 euro tot meer dan 750 euro. De kosten zijn onder andere afhankelijk van geslacht, kleur en leeftijd. Als de ouderdieren getest zijn op (erfelijke) ziekten of bijvoorbeeld succesvol zijn op shows, dan zal dit de prijs uiteraard beïnvloeden. Bij witte katten kan de prijs hoger liggen omdat er kosten gemaakt zijn voor een gehoortest om doofheid uit te sluiten.

Daarnaast zijn er aanschafkosten voor bijvoorbeeld een mandje, een krabpaal, kattenbak, voer- en waterbakjes en speelgoed. Voer, onderhoud en dierenartskosten (jaarlijkse controle en inentingen) bedragen al snel 400 euro per jaar. Houd u rekening met dierenartskosten voor bijvoorbeeld castratie. Wanneer u naar shows wilt gaan, krijgt u te maken met allerlei aanvullende kosten zoals inschrijfgeld, reiskosten en de kosten voor het keuringsklaar maken van uw kat.

U kunt voor kosten komen te staan als uw dier onverhoopt ziek wordt. U kunt overwegen hiervoor een ziektekostenverzekering af te sluiten.

Bijzonderheden

  • U kunt er voor kiezen om met uw Noorse Boskat mee te doen aan tentoonstellingen of keuringen. Meer informatie hierover kunt u vinden bij de rasvereniging en / of de organisator van de show.
  • Jonge katten mogen pas op de leeftijd van zeven weken bij de moeder weg. Eerder weghalen is verboden en kan nadelige gevolgen hebben voor het welzijn van het dier.
  • Laat uw Noorse Boskat chippen en zorg ervoor dat de registratie in orde is zodat hij teruggebracht kan worden wanneer hij wegloopt of verdwaalt. De dierenarts kan u hierbij helpen.