Sluiten

4 oktober Dierendag! Waarom betekenen huisdieren zoveel voor ons?

27-09-2021

In meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens worden in totaal zo'n 27 miljoen huisdieren gehouden. Ze worden steeds meer gezien als onderdeel van het gezin. Waarom vinden zoveel mensen het fijn om een huisdier te hebben? Wat zijn dan de voordelen? En zijn er ook nadelen? En wat komt er bij kijken als u een dier in huis neemt?

Waarom hebben mensen huisdieren?
Huisdieren houden ons gezelschap, we willen met ze knuffelen, ze aaien of op een andere manier van ze genieten. Een huisdier kan een stukje gezelligheid bieden. Het kan eenzaamheid verdrijven of een zwaar leven draaglijker maken. Dat bleek ook tijdens de coronacrisis. Er werden veel meer huisdieren aangeschaft dan normaal. Mensen hadden meer tijd thuis, maar ook meer behoefte aan gezelschap, aan ‘een maatje’ in huis.

Voor sommige mensen is een dier ‘hun alles’, zij zijn bereid tot een leven op water en brood, als ze er daarmee voor kunnen zorgen dat hun dier de beste zorg krijgt. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer hulpdieren die bij allerlei aandoeningen kunnen helpen het leven van mensen makkelijker te maken. Denk aan therapiehonden, zoals blindengeleidehonden en honden die kunnen helpen bij mensen met PTSS. En een hulpdier kan letterlijk onmisbaar zijn en het leven van mensen totaal veranderen.

Wat voor effect heeft het huisdier op de mens?
Er zijn veel positieve effecten van het hebben van een huisdier. Zowel fysiek als mentaal. Uit onderzoeken is gebleken dat het hebben van een huisdier de bloeddruk en het cholesterolgehalte kan verlagen. Ook kan een huisdier stress verminderen. Het uitlaten van een hond zorgt voor meer beweging, wat ook gezond is. 

Een dier kan ook de eenzaamheid verdrijven. Een dier oordeelt niet, is altijd eerlijk en je kunt er je verhaal aan kwijt. Mensen voelen zich geliefd door hun dier en dieren kunnen steun bieden in moeilijke tijden. Lichamelijk contact, zoals aaien en knuffelen geven een positief gevoel. Een hond kan een veilig gevoel geven. Via dieren heb mensen vaak meer sociale contacten.

Wat zijn de nadelen van een huisdier?
Maar er zijn ook een paar negatieve kanten. Het hebben van een huisdier kan ook zorgen geven en stress. Men kan verdrietig zijn, zorgen hebben of in de rouw zijn, als een dier ziek wordt of sterft. Voor een dier zal men altijd het eigen leven in een bepaalde mate moeten aanpassen, men moet altijd rekening houden met het dier, want hij is helemaal van de eigenaar afhankelijk.

Natuurlijk kost het dier zelf geld bij aanschaf en de nieuwe eigenaar heeft allerlei spulletjes nodig zoals een mand, een kooi, een ligkussen, eet- en drinkbakjes. Maar er zijn ook kosten die steeds terugkeren, zoals voer, vaccinaties en behandelingen tegen parasieten. Men moet er rekening mee houden dat er onverwachte uitgaven kunnen zijn als het dier ziek is of een ongeluk krijgt. Als mensen willen voorkomen dat een operatie niet betaald kan worden kan men een ziektekostenverzekering nemen of zelf een reservepotje maken. Hoeveel de huisdierbezitter precies kwijt zal zijn weet u vooraf nooit precies, maar het LICG geeft wel een indicatie.

Bedenk ook dat het huis moet worden aangepast, want huisdieren kunnen behoorlijk onveilig zijn. Ze kunnen aan de stroomkabels gaan knagen, giftige planten eten en de meubels kapot bijten of krabben. Diereneigenaren moeten er ook rekening mee houden dat ze veel vaker moeten stofzuigen door haren in huis. En ze moeten vooraf bedenken wie er voor het dier zorgt als ze op vakantie gaan of dat ze het dier mee kunnen nemen.

Wat heeft een dier nodig?
Voor mensen een huisdier nemen zouden ze goed moeten uitzoeken wat zo’n dier nodig heeft en zichzelf afvragen of ze dat echt wel kunt bieden, niet alleen nu maar zijn hele leven lang. Men moet weten wat het natuurlijke gedrag van het huisdier is, wat de juiste voeding is, wat voor dit dier een fijne huisvesting is, of het dier soortgenoten nodig heeft en hoeveel beweging het dier moet krijgen.

Mensen moeten niet alleen kijken naar wat ze leuk vinden maar ook naar de gezondheid van het dier en hoe het dier gefokt is. Zo moet men nooit een dier nemen met overdreven uiterlijke kenmerken. Sommige honden en katten hebben zo’n korte neus dat ze slecht kunnen ademhalen en sommige knaagdieren en konijn hebben overdreven lange haren, zodat zo zichzelf niet goed schoon kunnen houden.

Voor honden en katten is socialisatie en opvoeding belangrijk. Koopt men een hond, dan is het verstandig om te beginnen met een puppycursus. Dit kost veel tijd en geduld, maar het zorgt er wel voor dat men een leuke huisgenoot krijgt en geen lastpost die je het bloed onder de nagels vandaan haalt.

Zelfs het gemakkelijkste dier heeft tijd en aandacht nodig. Wil men dat niet, is men het liefst helemaal vrij om altijd te doen en laten wat men wil? Neem dan geen dier. Maar mensen die dit alles er graag voor over hebben kunnen heerlijk genieten van huisdieren!