Sluiten

Aandacht voor verzoek: “stop verkoop van extreem kortsnuitige honden”

31-08-2021

Naast een fokverbod moet ook de verkoop van extreem kortsnuitige honden aan banden worden gelegd. Dat stelde Dier & Recht in een uitzending van het programma 'Kassa', met steun van de Dierenbescherming, de Sophia-Vereeniging, de beroepsvereniging van dierenartsen, Caring Vets en de faculteit diergeneeskunde van Universiteit Utrecht. Op dit moment geldt in Nederland een fokverbod voor extreem kortsnuitige honden, maar kopen en verkopen mag wel.

Hondenrassen met een extreem korte neus, zoals de Franse Bulldog of de mopshond, hebben heel vaak last van allerlei problemen die samenhangen met hun extreme uiterlijke kenmerken. Zo hebben ze een sterk verhoogde kans op ademhalingsproblemen, beschadiging van het oog, ontstekingen van de neusplooien en middenoorproblemen. Dit leidt tot verminderd welzijn bij deze dieren.

Om de problemen terug te dringen gelden in Nederland sinds 2019 strengere fokregels. Behalve voor de neuslengte zijn er ook minimumeisen voor bijvoorbeeld de ademhaling, de neusgaten en de ogen. Maar die gelden niet in de rest van Europa. Er kunnen dus nog steeds honden geïmporteerd worden met bijvoorbeeld een veel te korte neus, te nauwe neusgaten of uitpuilende ogen.

Behalve dat de hond daardoor gezondheids- en welzijnsproblemen heeft, brengen die problemen ook hoge kosten mee voor de eigenaar. Het herstellen van de afwijkingen om ervoor te zorgen dat de dieren weer goed kunnen ademen kan enkele duizenden euro’s kosten.

Om al deze problemen terug te dringen en bovendien voor meer duidelijkheid te zorgen willen Dier & Recht en een aantal andere partijen aangesloten bij Fairdog dat honden die niet aan de fokregels voldoen ook niet meer mogen worden verkocht.

PETscan
Het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde van de faculteit voor Diergeneeskunde heeft een softwaresysteem ontwikkeld voor dierenartsen, PETscan genoemd, waarmee erfelijke aandoeningen kunnen worden geregistreerd. Hierin kunnen nu ook verschillende kenmerken bij kortsnuitige honden gescoord worden, zoals de grootte van de neusopeningen, de aanwezigheid van abnormale ademgeluiden in rust en de zichtbaarheid van het oogwit. Zo kunnen dierenartsen de handhavingscriteria voor kortsnuitige honden beoordelen. Dit kan ook helpen om eigenaren bewust te maken van de problemen die hun hond kan hebben door extreme uiterlijke kenmerken. De gegevens over erfelijke aandoeningen die in PETscan verzameld worden, kunnen gebruikt worden om deze aandoeningen in kaart te brengen en methodes te ontwikkelen om erfelijke problemen te bestrijden.

Bronnen:
BNNVARA.nl
UU.nl

Zie ook ons artikel over BOAS bij kortsnuitige honden.