Sluiten

Baasjes mijden dierenarts vanwege kosten

23-05-2023

Uit een onderzoek van EenVandaag blijkt dat mensen vanwege de kosten een bezoek aan de dierenarts uitstellen of zelfs helemaal niet gaan.

21 procent van de mensen met een huisdier heeft het afgelopen jaar een behandeling voor hun dier uitgesteld vanwege de kosten. Het gaat dan om uitstel van vaccinaties, maar ook met het kopen van medicijnen, het uitvoeren van controles en andere behandelingen wordt gewacht tot er voldoende geld is.

16 procent van de huisdierbezitters heeft om financiële reden een behandeling zelfs helemaal niet laten uitvoeren of een bezoek aan de dierenarts vermeden.

Gestegen dierenartskosten

Uit gegevens van huisdierenverzekeringen.nl blijkt dat de tarieven van dierenartsen de afgelopen jaren ook behoorlijk zijn gestegen. Een standaardconsult is sinds 2020 gemiddeld 19,8 procent duurder geworden. De kosten voor een castratie van een hond zijn 19,4 procent hoger en voor een poes 17,1 procent. Daarbij zijn er grote regionale verschillen.

De rekening betalen, maar hoe?

Vaak kunnen mensen de normale kosten voor een huisdier wel betalen. Maar voor mensen met weinig geld zijn juist onverwachte kosten, zoals dierenartskosten, een probleem. Het kan helpen om een huisdierenverzekering af te sluiten. Helaas kan niet iedereen de maandelijkse kosten daarvoor opbrengen en bovendien dekt een verzekering vaak niet de hele rekening.

In plaats van een verzekering kan een spaarpotje voor noodgevallen een verstandige keuze zijn, maar ook dat is niet voor iedereen weggelegd. Dit spaargeld kan bij medische problemen snel op raken en niet iedereen heeft de mogelijkheid om (opnieuw) een financiële buffer aan te leggen.

Uit het onderzoek van EenVandaag blijkt dat 9 procent van de dierenbezitters het afgelopen jaar geld heeft geleend om de rekening van de dierenarts te kunnen betalen. Dit kan bijvoorbeeld een lening bij een bank zijn, maar ook familie schiet regelmatig te hulp.

Mijn dier heeft hulp nodig, wat nu?

Het LICG vindt het belangrijk dat dieren altijd goede zorg krijgen. Twijfelt u over de gezondheid van uw dier? Neem dan altijd contact op met uw dierenarts. Wacht niet af en stel niet uit. Door direct in actie te komen, voorkomt u dat de problemen van uw dier groter worden.

Geef bij de dierenarts duidelijk aan dat u financieel krap zit. Veel mensen schamen zich daarvoor, maar dat is echt niet nodig. De dierenarts kan met u meedenken. Misschien dat u korting kunt krijgen, kunnen bepaalde onderzoeken goedkoper uitgevoerd worden of kan er goedkopere medicatie gebruikt worden. Ook kunt u overleggen of er een afbetalingsregeling mogelijk is.

Daarnaast is het in sommige gevallen mogelijk om hulp te vragen aan stichtingen die kunnen bijdragen in de kosten.

In het LICG artikel ‘Dierenhulp voor minima’ vindt u meer tips en een adressenlijst van instanties waar u mogelijk terecht kunt voor hulp.

(bronnen: EenVandaag, Huisdierenverzekeringen.nl)