Sluiten

Besmet met COVID-19? Houd ook afstand van de hond of kat!

08-07-2021

Mensen kunnen COVID-19 overdragen op hun hond of kat. Uit onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht blijkt dat het coronavirus ook voorkomt bij katten en honden waarvan de eigenaar besmet is. Onderzoeker Els Broens: “Uit voorzorg adviseren wij mensen met corona om direct contact met hun kat of hond te vermijden, net zoals je dat zou doen met andere personen in het gezin.”

Vanuit een mobiele kliniek werden door de onderzoekers 310 huisdieren getest uit 196 huishoudens waar een menselijke besmetting met COVID-19 was vastgesteld. Bij zes katten en zeven honden was de PCR-test positief, en bij 54 huisdieren werden antilichamen tegen het virus gevonden, wat duidt op een eerdere besmetting.

Huisdieren met een COVID-besmetting bleken gelukkig niet erg ziek te worden. De meeste besmette huisdieren vertonen geen of slechts milde symptomen. “De grootste zorg is daarom niet de gezondheid van de dieren, maar het potentiële risico dat huisdieren als een reservoir van het virus kunnen dienen en het virus opnieuw in de menselijke populatie kunnen introduceren”, aldus Broens. De eerste resultaten van het onderzoek zijn wat dat betreft geruststellend, want de positief-geteste dieren raken het virus vrij snel weer kwijt en er zijn dan ook geen aanwijzingen dat het virus onder onze huisdieren blijft circuleren.

Het onderzoek is onderdeel van ‘Fighting COVID-19 in animals and humans, a one health approach’: een groter onderzoeksproject met verschillende partners, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV en het ministerie van VWS.

Bron: diergeneeskunde.nl