Sluiten

Besmettelijk konijnenvirus RHD-2 steekt weer de kop op

01-12-2022

Er waart een zeer besmettelijk virus genaamd RHD-2 rond onder konijnen. De ziekte kan dodelijk zijn voor zowel in het wild levende konijnen als konijnen die als huisdier gehouden worden. In het eerste half jaar van 2022 ontving het Dutch Wildlife Health Centre slechts enkele meldingen van konijnensterfte waarbij het meestal om een individueel dier ging. Maar vanaf juni veranderde dat beeld en kwamen er zo’n vier tot zes meldingen per maand binnen dat grotere aantallen konijnen binnen korte tijd gestorven waren.

RHD-2  is een virusziekte die ernstige ontsteking van de longen veroorzaakt. Maar het grootste gevaar is er voor de lever. Die sterft soms zo snel af, dat het konijn vaak al dood is voor het de eerste ziekteverschijnselen vertoont. De afkorting staat voor Rabbit Hemorrhagic Disease 2. Het virus is heel besmettelijk, dus meestal overlijden grote groepen konijnen tegelijkertijd.

Het centrum krijgt zelfs meldingen van mensen die tien hoog achter wonen en een ziek konijn hebben. Die dieren zijn niet in contact geweest met andere konijnen. Maar de eigenaren hebben het dan via een grasspriet onder de schoen naar binnen gelopen. Als het virus eenmaal rondgaat in een populatie, gaat het niet meer weg. Konijnen raken dus niet alleen besmet door contact. Er kunnen op allerlei plekken sporen van het virus zitten. Mensen kunnen het virus niet krijgen en andere huisdieren ook niet. 

De verstandigste manier om te voorkomen dat je dier besmet raakt, is je konijn te laten vaccineren. Dit moet wel regelmatig herhaald worden. Het virus gaat niet weg, dus konijnenhouders moeten ermee leren leven. Het vaccineren van konijnen tegen RHD-2 is niet verplicht. Bij fokverenigingen die aangesloten zijn bij Kleindier Liefhebbers Nederland is het overigens wel verplicht om de konijnen te laten vaccineren. Anders mogen ze niet deelnemen aan tentoonstellingen.

Bron: DWHC