Sluiten

Brexit en huisdieren: de laatste stand van zaken

26-03-2019

Wanneer het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie gaat verlaten (Brexit), kunnen er andere regels gaan gelden voor reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk (VK). Dit kan ook gevolgen hebben voor het reizen met huisdieren. 

Als er een akkoord komt (deal)

Als een akkoord over de Brexit wordt gesloten tussen de EU en het VK, komt er een overgangsperiode tot 1 januari 2021 waarin alle huidige afspraken en regels van kracht blijven. U kunt in die overgangsperiode dus gewoon naar het VK blijven reizen zoals u gewend bent. Ook voor het meenemen van huisdieren blijven de huidige regels gelden.

Als er geen akkoord komt (no deal)

Als er geen akkoord wordt gesloten tussen de EU en het VK, gelden er bij ingaan van de Brexit per direct andere regels voor het reizen naar het VK. Zowel voor het reizen naar het VK, als voor de terugreis, zullen zaken veranderen. Een overzicht van enkele veranderingen kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid

Het VK kan strengere eisen gaan stellen voor het meenemen van huisdieren, maar geeft vooralsnog aan dat er in hun eisen niets gaat veranderen. Dat betekent dat voor reizen naar het VK de huidige regels van kracht blijven: uw hond, kat of fret moet gechipt zijn, een EU dierenpaspoort hebben en een geldige vaccinatie tegen rabiës. Honden moeten bovendien preventief behandeld worden tegen lintworm.

 

Voor de reis vanuit het VK naar de EU zullen de regels wél aangescherpt worden. Dit betekent dat u extra voorbereidingen moet treffen. Als u van het VK naar Nederland (terug)reist, dan moet uw hond, kat of fret in ieder geval aan de volgende eisen voldoen:

  • chip ter identificatie (moet geplaatst zijn vóór de rabiësvaccinatie)
  • rabiësvaccinatie
  • geldig reisdocument: een EU dierenpaspoort dat is uitgegeven in een lidstaat van de EU of een gezondheidscertificaat afgegeven door het VK. Bent u in het bezit van een EU dierenpaspoort dat in het VK is uitgegeven? Dan is dat na de Brexit niet meer geldig, omdat het VK dan niet meer tot de EU behoort.
  • bloedtest en 3 maanden wachttijd. De wachttijd van 3 maanden geldt niet als u de bloedtest in de EU laat afnemen en de uitkomst is bijgeschreven in het dierenpaspoort.

Het is momenteel nog onduidelijk of de bloedtest daadwerkelijk nodig is, maar de kans is wel erg groot. Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat het VK niet wordt geplaatst op de landenlijst met laag rabiës risico, en hierdoor deze invoereis wordt gesteld na een "no deal" Brexit.

 

Heeft u deze zomer plannen om met uw huisdier naar het VK op vakantie te gaan? Of reist u met uw huisdier door het VK, bijvoorbeeld voor een vakantie naar Ierland? Neem dan op tijd maatregelen en zorg voor een goede voorbereiding. Voldoet uw huisdier na de Brexit niet aan de invoereisen, dan wordt het na binnenkomst in Nederland in quarantaine genomen.

(bronnen: Rijksoverheid, NVWA, DEFRA)