Sluiten

Brexit - nieuwe regels voor reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk

05-01-2021

Het Verenigd Koninkrijk (VK) is definitief geen onderdeel meer van de Europese Unie. Er zijn op het laatste moment nog nieuwe afspraken gemaakt. Zo is er geen rabiësbloedtest nodig wanneer u met uw huisdier vanuit het VK (terug) naar de EU wilt reizen. Toch is er een aantal zaken veranderd, die gevolgen hebben voor het reizen met huisdieren van en naar het Verenigd Koninkrijk.

Algemene regels voor het reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit de landen Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Wanneer u uw hond, kat of fret vanuit de EU mee wilt nemen naar deze landen, dan is het volgende nodig: chip, geldige rabiësvaccinatie en EU dierenpaspoort. Daarnaast is voor honden ook een behandeling tegen lintworm verplicht, door uw dierenarts uitgevoerd en ingeschreven in het dierenpaspoort.

Om uw huisdier weer mee terug te nemen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar de EU gelden de eisen van een chip, rabiësvaccinatie en geldig reisdocument. Dit kan een EU dierenpaspoort zijn dat in een lidstaat van de EU is uitgegeven, of een gezondheidscertificaat dat is afgegeven door de officiële autoriteit van het VK.

Koopt u een hond of kat in Groot-Brittannië (Engeland, Schotland en Wales) en reist u daarmee naar de EU, of reist u met meer dan 5 dieren vanuit Groot-Brittannië naar de EU? Dan mag dat alleen per vliegtuig!

Geldigheid EU dierenpaspoort

In het verleden zijn er EU dierenpaspoorten uitgegeven door het Verenigd Koninkrijk. Dit mag nu niet meer. Voor reizen naar het VK mag nog wel een EU dierenpaspoort worden gebruikt dat is uitgegeven in het VK vóór 1 januari 2021. Dat paspoort mag echter NIET worden gebruikt om terug naar de EU of naar Noord-Ierland te reizen! Heeft uw dier nog een EU dierenpaspoort dat is uitgegeven in het VK en wilt u met uw dier naar het VK reizen en weer terug, vraag uw dierenarts dan om een Nederlands EU dierenpaspoort voordat u gaat reizen.

Sinds 1 januari 2021 mag een dierenarts in Groot-Brittannië (Engeland, Schotland en Wales) de rabiësvaccinaties niet meer in het Europees dierenpaspoort zetten. Wordt uw huisdier na 1 januari in Groot-Brittannië gevaccineerd tegen rabiës en wilt u terug naar de EU? Dan moet uw dier met een gezondheidscertificaat naar de EU reizen.

Aparte status voor Noord-Ierland

Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit verschillende landen: Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales. Hoewel Noord-Ierland dus behoort tot het Verenigd Koninkrijk, blijven hier tot 1 januari 2025 de EU-regels gelden. Dit betekent bijvoorbeeld dat er voor reizen van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland een hond (opnieuw) behandeld kan moet worden tegen lintworm. Andersom hoeft dat voor zover bekend niet.

Een dierenarts uit Noord-Ierland mag, in tegenstelling tot een dierenarts uit Engeland, Schotland of Wales, wél rabiësvaccinaties bijschrijven in het Europees dierenpaspoort.

CITES dieren

Gaat u na 31 december 2020 een CITES beschermde soort het VK in- of uitvoeren? Of gaat u ermee reizen naar het VK? Vanaf 1 januari 2021 heeft u bijna altijd een CITES-vergunning nodig van Nederland en van het VK. Een EU-certificaat is dan niet meer geldig omdat het VK niet meer bij de EU hoort. Voor Noord-Ierland geldt een uitzondering, de EU-regels blijven daar gelden tot 1 januari 2025.

Meer informatie

Meer informatie over de nieuwe regels omtrent reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk is op de volgende websites te vinden:

NVWA: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/brexit/particulieren/uw-huisdier-meenemen-vanuit-het-verenigd-koninkrijk.

Groot-Brittannië: https://www.gov.uk/guidance/pet-travel-to-and-from-great-britain

Noord-Ierland: https://www.daera-ni.gov.uk/articles/travelling-pets

RVO: Brexit en CITES

LICG: Invoereisen per land - Europa