Sluiten

Dieren en het coronavirus (SARS-CoV-2/COVID-19)

05-03-2020

Update 28-4. Bij nertsen in Noord-Brabant is het coronavirus vastgesteld. Er wordt vanuit gegaan dat de nertsen het virus van mensen gekregen hebben. Minister Schouten van Landbouw laat onderzoek doen om te kijken of het virus zich verder tussen de dieren kan verspreiden. Er zijn geen aanwijzingen dat de dieren de ziekte weer terug over kunnen brengen naar mensen. Het was al bekend dat fretten, die verwant zijn met nertsen, ziek kunnen worden van het coronavirus.

Update: 6-4. Bij huisdiereigenaren en dierenartsen zijn er vragen over het nieuwe coronavirus en het risico van dit virus voor huisdieren. Hoewel er op dit moment nog steeds veel onbekend is, heeft het LICG hieronder enkele zaken op een rij gezet. 

Kunnen dieren ziek worden van het coronavirus of dit verspreiden?

Er zijn veel verschillende soorten coronavirussen, die bij verschillende dieren kunnen voorkomen. Op dit moment zijn er echter weinig gevallen bekend waarbij het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2, dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken, dieren heeft geïnfecteerd en ziek heeft gemaakt. Ook is er geen bewijs dat dieren een rol spelen bij de verspreiding van het virus en zo dus een infectiebron kunnen vormen voor mensen. 

In Noord-Brabant is het coronavirus eind april vastgesteld bij meerdere nertsen in nertsenfokkerijen. De dieren hadden maag-darmklachten en ademhalingsproblemen. Ze zijn zeer waarschijnlijk geïnfecteerd geraakt door contact met medewerkers die het virus bij zich droegen. Volgens het RIVM zijn de nertsen de eerste dieren in Nederland waarbij een coronabesmetting is geconstateerd. Fretten, die verwant zijn met nertsen, kunnen ook ziek worden van het coronavirus.

In Hongkong zijn twee honden positief getest op de aanwezigheid van dit virus. Waarschijnlijk waren zij besmet door hun eigenaar. Beide honden vertoonden geen ziekteverschijnselen. Ook is inmiddels van een kat uit Hongkong bekend dat het dier geïnfecteerd was zonder klachten te hebben.

Op 27-3 is bekend gemaakt dat in België een kat het coronavirus heeft opgelopen, zeer waarschijnlijk via zijn zieke eigenaar. De kat had verschijnselen van diarree, braken en ademhalingsproblemen. Het is niet vastgesteld of de klachten werden veroorzaakt door de corona besmetting, wel testte de kat positief voor corona. De kat is intussen hersteld. 

In de Verenigde Staten zijn enkele tijgers in een dierentuin ziek geworden. Uit onderzoek bij ten minste één tijger bleek dat het dier het coronavirus bij zich droeg. Het dier is vermoedelijk geïnfecteerd door een medewerker van de dierentuin die zelf geen symptomen vertoonde. 

Voorzorgsmaatregelen wanneer u zelf besmet bent

Bent u besmet met dit nieuwe coronavirus? Dan is het verstandig om zoveel mogelijk het contact met uw huisdier te vermijden.

Hoewel er wereldwijd slechts enkele meldingen zijn van dieren die positief getest zijn op het nieuwe coronavirus, is het verstandig dat mensen die ziek zijn door COVID-19 het contact met dieren beperken totdat er meer informatie over het virus bekend is. Laat indien mogelijk iemand anders voor uw dieren zorgen als u ziek bent. Als u toch voor uw huisdier moet zorgen, of in de buurt van dieren bent, was dan uw handen voor en na het contact met huisdieren en draag eventueel een mondkapje.

Wat te doen als uw dier in de buurt is geweest van iemand die besmet is

U hoeft alleen actie te ondernemen wanneer uw dier ziek wordt. Als uw huisdier een (onverklaarbare) ziekte ontwikkelt en in contact is geweest met een persoon die besmet is met COVID-19, neem dan contact op met uw dierenarts.

Als u met uw huisdier naar een dierenarts gaat, laat dan van tevoren weten dat u een ziek huisdier meeneemt, dat in contact is geweest met een persoon die besmet is met COVID-19. Hierdoor kan de dierenarts/kliniek rekening houden met een eventuele isolatie (quarantaine).

Zie voor meer adviezen ook de website van de faculteit voor diergeneeskunde.

(bronnen: faculteit diergeneeskunde, UU, WSAVA, KNMvD, nu.nl)