Sluiten

Dieren en het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2/COVID-19)

05-03-2020

Bij huisdiereigenaren en dierenartsen zijn er vragen over het nieuwe coronavirus en het risico van dit virus voor huisdieren. Hoewel er op dit moment nog steeds veel onbekend is, heeft het LICG hieronder enkele zaken op een rij gezet. Laatste update: 28-3

Kunnen dieren ziek worden van het coronavirus of dit verspreiden?

Voor zover nu bekend, is het zeldzaam dat een dier ziek wordt van dit virus en er zijn geen aanwijzingen dat ze dit verspreiden.

Er zijn veel verschillende soorten coronavirussen, die bij verschillende dieren kunnen voorkomen. Op dit moment zijn er echter nauwelijks gevallen bekend waarbij het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2, dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken, dieren heeft geïnfecteerd en ziek heeft gemaakt. Ook is er geen bewijs dat dieren een rol spelen bij de verspreiding van het virus en zo dus een infectiebron kunnen vormen voor mensen. 

Er is een bericht dat in Hongkong een hond positief getest is op de aanwezigheid van dit virus. Deze hond werd getest nadat de besmette eigenaar van de hond was opgenomen in het ziekenhuis. De hond zelf was echter niet ziek en uit later onderzoek is gebleken dat de hond niet geïnfecteerd leek te zijn. Later is in Hongkong een tweede hond getest die positief bleek te zijn voor het virus maar geen ziekteverschijnselen vertoonde.

Op 27-3 is bekend gemaakt dat in België een kat het coronavirus heeft opgelopen, zeer waarschijnlijk via zijn zieke eigenaar. De kat had verschijnselen van diarree, braken en ademhalingsproblemen. Dit is tot nog toe het enige geval van COVID-19 bij een kat; in Nederland zijn geen besmettingen bij dieren bekend.

Voorzorgsmaatregelen wanneer u zelf besmet bent

Bent u besmet met dit nieuwe coronavirus? Dan is het verstandig om zoveel mogelijk het contact met uw huisdier te vermijden.

Hoewel er wereldwijd slechts enkele meldingen zijn van dieren die positief getest zijn op het nieuwe coronavirus, is het verstandig dat mensen die ziek zijn door COVID-19 het contact met dieren beperken totdat er meer informatie over het virus bekend is. Laat indien mogelijk iemand anders voor uw dieren zorgen als u ziek bent. Als u toch voor uw huisdier moet zorgen, of in de buurt van dieren bent, was dan uw handen voor en na het contact met huisdieren en draag een mondkapje.

Wat te doen als uw dier in de buurt is geweest van iemand die besmet is

U hoeft alleen actie te ondernemen wanneer uw dier ziek wordt. Als uw huisdier een (onverklaarbare) ziekte ontwikkelt en in contact is geweest met een persoon die besmet is met COVID-19, neem dan contact op met uw dierenarts.

Als u met uw huisdier naar een dierenarts gaat, laat dan van tevoren weten dat u een ziek huisdier meeneemt, dat in contact is geweest met een persoon die besmet is met COVID-19. Hierdoor kan de dierenarts/kliniek rekening houden met een eventuele isolatie (quarantaine).

Zie voor meer adviezen ook de website van de faculteit voor diergeneeskunde.

(bronnen: faculteit diergeneeskunde, UU, WSAVA, KNMvD, nu.nl)