Sluiten

Dierenartsenpraktijken vragen aandacht voor gebitsverzorging

24-01-2022

De maand februari is bij dierenartspraktijken traditiegetrouw de Maand van de Gebitsverzorging. Eigenaren van honden en katten kunnen tijdens deze maand bij diverse dierenartspraktijken terecht voor een gebitscontrole en handige poetstips. Volgens de dierenartspraktijken is deze extra aandacht hard nodig, want net als bij mensen moet het gebit bij honden en katten dagelijks gepoetst worden. Nu starten veel eigenaren te laat met poetsen, vaak pas als er klachten zijn.

Goede gebitsverzorging is echt noodzakelijk. Uit onderzoek blijkt dat 8 van de 10 honden en 2 van de 3 katten gebitsproblemen hebben, die bij de huisdiereigenaren vaak onopgemerkt blijven. Verwaarloosde tand- en tandvleesproblemen kunnen echter leiden tot ernstige bloedingen en het uitvallen van tanden. “Daarom is het voor veel eigenaren heel nuttig om het gebit van hun hond of kat te laten controleren”, aldus dierenarts Marnix Lamberts, voorzitter van de Werkgroep Veterinaire Tandheelkunde. “Gebitsverzorging is noodzakelijk omdat het voedingspatroon en het fysiek van huisdieren in de loop der jaren zijn veranderd in vergelijking met hun voorouders die in het wild leefden”.

Zo’n 900 vestigingen van dierenartsenpraktijken organiseren in de maand februari extra spreekuren en speciale acties om gebitsverzorging onder de aandacht te brengen. Op www.maandvandegebitsverzorging.nl kunnen honden- en kattenbezitters op postcode zoeken welke dierenartsenpraktijken meedoen en welke acties er worden georganiseerd.