Sluiten

Dierendag: een mooie dag om meer te leren over huisdieren

29-09-2022

4 Oktober is het weer Werelddierendag. Van oudsher was Dierendag een dag dat veel kinderen hun huisdier mee naar school namen. Vanwege het welzijn en de gezondheid van dieren gebeurt dat gelukkig steeds minder.  Het LICG vindt het nog wel steeds een mooi moment om de speciale band die veel kinderen met huisdieren hebben op school onder de aandacht te brengen.

Speciaal voor het basisonderwijs heeft het LICG een nieuw gratis lespakket over het houden van huisdieren ontwikkeld. Hiermee leren kinderen van de groepen 5 t/m 8 alles over de omgang met huisdieren en hoe je goed voor ze kunt zorgen. Het pakket bevat digibord presentaties, werkbladen en een uitgebreide handleiding voor de leerkrachten met toelichting. Er wordt voor de kinderen veel afwisseling geboden met opdrachtjes, spelletjes en quizjes, zodat de leerlingen lekker interactief deel kunnen nemen.

Ook ouders kunnen bij het LICG veel informatie vinden. Het LICG krijgt regelmatig de vraag welke huisdieren geschikt zijn voor kinderen en wat de kinderen zelf kunnen en mogen in de verzorging. Dat is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Je zou eerder moeten vragen: welke kinderen zijn geschikt voor huisdieren?

Het hangt heel erg van het karakter en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen af vanaf welke leeftijd je ze kleine taakjes in de verzorging van een dier kunt gaan geven. Dat moet je langzaam opbouwen. Ouders blijven altijd eindverantwoordelijk voor het dier. Het LICG heeft voor ouders praktische documenten met veel uitleg over de relatie tussen kinderen en huisdieren en hoe je het samen verzorgen van een dier stap voor stap kunt opbouwen.

Voor kinderen zelf is er de Kids website. In de ‘spreekbeurten’ kunnen kinderen de belangrijkste dingen lezen over hun huisdier. Voor oudere kinderen is de huisdierenbijsluiter geschikt: een uitgebreid document met veel informatie over de basisverzorging. Als je samen met je kind voor het huisdier zorgt, je kind complimenteert voor wat het goed doet en voordoet wat er beter kan, wordt die dagelijkse taak een leuk moment in plaats van een vervelende verplichting.

Benieuwd hoe het lespakket er uit ziet? Open dan de speciale pagina lessen over “Houden van huisdieren” voor basisonderwijs op de website van het LICG. Want meer kennis over huisdieren en hun behoeften zorgt ervoor dat kinderen nu en in de toekomst op een goede manier met dieren om zullen gaan.