Sluiten

Een huisdier tegen eenzaamheid?

01-10-2020

Vandaag begint de Week tegen Eenzaamheid. Misschien dit jaar extra relevant, want door corona liggen veel contacten stil. Een huisdier kan een grote steun zijn voor iemand die eenzaam is. Maar wie een huisdier wil aanschaffen als gezelschap, moet daar goed over nadenken. Alleen als er een goede match is en ook het dier krijgt wat hij nodig heeft, kan zo’n dier een fijne aanvulling op iemands leven zijn. Waar moet u rekening mee houden?

Het voordeel van een huisdier
Huisdieren hebben veel positieve effecten. Een dier kan een vriend zijn die gezelschap en liefde geeft en niet oordeelt. Huisdieren kunnen, natuurlijk afhankelijk van de diersoort, ook lichamelijk contact bieden. Bovendien geeft een huisdier iets om voor te zorgen en iets om voor op te staan. Ook voor ouderen kan een huisdier nog veel waarde hebben en de eenzaamheid verdrijven.

Succes of problemen?
Het is wel erg belangrijk dat de eigenaar goed voor het dier kan zorgen. Gebrek aan kennis, lichamelijke beperkingen of geldproblemen kunnen ervoor zorgen dat het dier niet de zorg krijgt die hij nodig heeft. Dat is slecht voor het dier, maar is vaak ook voor de eigenaar een bron van zorgen en schuldgevoel. Het gevoel ‘een goed baasje’ te zijn kan veel voldoening en meer gevoel van eigenwaarde geven, maar als dat niet lukt ontstaat een gevoel van falen en onvermogen. Bovendien kunnen er bij het dier (gedrags-) problemen ontstaan die de situatie nog lastiger maken.

Een dier is geen mens
Een ander risico is dat het dier te veel vermenselijkt wordt. Een dier kan goed gezelschap zijn, maar houdt wel zijn eigen, dierlijke behoeften en wensen. Als die uit het oog worden verloren, komt het welzijn van het huisdier in de knel.

Wat verwacht u?
Wilt u een dier aanschaffen, zet dan eerst eens op een rijtje wat u van een dier verwacht en kijk welke diersoorten daarbij passen. Ga dan na of uw idee inderdaad klopt: konijnen lijken bijvoorbeeld heel knuffelbaar, maar houden vaak niet van op schoot zitten. En een dwergpapegaaitje dat te veel wordt aangehaald kan gedragsproblemen ontwikkelen. Bovendien zijn het diersoorten die een soortgenoot nodig hebben: dat betekent dus twee dieren in plaats van één!

Wat heeft het dier nodig?
Kijk ook wat de behoeften van het dier zijn. Een hond wil elke dag zeker vier keer naar buiten, de kat wil jaagspelletjes kunnen doen, de hamster heeft overdag rust nodig, en zo heeft elk dier zijn eigen wensen. Die moeten passen bij het leven van de eigenaar.

Andere overwegingen
Zo zijn er nog veel meer factoren om mee te nemen. Hoe oud wordt het dier en kan men al die tijd goed voor hem zorgen of is er iemand die de zorg voor het dier wil overnemen als het zelf niet meer gaat? Is de leefomgeving geschikt voor het dier en veroorzaakt het geen overlast? Hoe duur is het dier in onderhoud? Aanschafkosten zijn snel duidelijk, maar de jaarlijkse kosten lopen snel op. En kunt u een spaarpotje maken voor als het dier ziek wordt?

Hulp bij de beslissing
Het LICG biedt veel informatie die kan helpen bij het maken van een goede beslissing. Kijk bijvoorbeeld eens in:

en natuurlijk in al onze Huisdierenbijsluiters.

Een huisdier is niet voor iedereen een goed idee. Maar heeft u uw beslissing goed overwogen en heeft u een diersoort gevonden die goed bij u en uw situatie past? Ga er dan voor en geniet van elkaar!