Sluiten

Eenzaamheid: kan een huisdier helpen?

29-09-2022

De Week tegen Eenzaamheid loopt dit jaar van 29 september t/m 6 oktober. Diezelfde week is het ook Dierendag. Toeval? Huisdieren zijn voor veel mensen belangrijk gezelschap en soms een grote steun. Zeker als er weinig menselijke contacten zijn kan dat van grote waarde zijn. Maar is een huisdier een oplossing voor eenzaamheid?

Wat dieren ons geven
Huisdieren hebben veel positieve effecten op mensen. Ze kunnen ons blij maken en laten lachen, geven liefde en oordelen niet. Ze reageren op wat we doen, geven ons iets om voor te zorgen en bieden soms ook de mogelijkheid tot lichamelijk contact bij dieren die we kunnen aaien of knuffelen. Daardoor kan de omgang met huisdieren belangrijk zijn voor ons zelfvertrouwen en eigenwaarde en het gevoel geven belangrijk te zijn voor iemand, ergens bij te horen en liefde te kunnen geven. Soms is een huisdier een reden om op te staan en door te gaan, ook in moeilijke tijden.

Wat vraagt het dier terug?
Maar wie een huisdier wil aanschaffen om de eenzaamheid te verdrijven, moet daar heel goed over nadenken. Want behalve dat huisdieren ons veel kunnen geven, vragen ze zelf ook wat terug. Ze hebben comfortabele huisvesting nodig, dagelijkse verzorging, goede voeding en voldoende aandacht. Om ze gezond te houden zijn soms zaken als vaccinatie, wormen- en vlooienbestrijding nodig. En als er eens iets aan de hand is, moeten ze naar een dierenarts. Al die dingen kosten tijd, energie en ook geld, soms meer dan men verwacht.

Het moet wel passen
Niet elk dier past dus bij elk mens en in elke situatie. Wie alleen leeft en buitenshuis werkt, moet bijvoorbeeld geen dier nemen dat veel aandacht nodig heeft, zoals een hond. Want ook een hond wil niet eenzaam zijn; hem de hele dag alleen thuis laten is niet diervriendelijk en leidt vrijwel altijd tot gedragsproblemen. Wie denkt om met konijnen of cavia’s veel te kunnen knuffelen en ermee op schoot te zitten, komt ook bedrogen uit. Deze dieren houden er helemaal niet van om vastgehouden te worden: als ze goed aan mensen gewend zijn kunnen ze best genieten van een aai, maar dan wel met vier pootjes op de grond!

Weten waar u aan begint
Verdiep u dus in de eerste plaats in wat een dier nodig heeft en wat u kunt verwachten voordat u een huisdier aanschaft. Want dierengezelschap is fijn, maar alleen als de behoeften van zowel mens als dier vervuld worden! Anders leidt het tot frustratie, problemen en spijt.

Lees daarom goed de LICG Huisdierenbijsluiters en vraag u af:

  • Wat verwacht ik, en kan dit dier me dat geven?
  • Wat heeft het dier nodig, en kan ik hem dat geven, zijn hele leven lang?
  • Heb ik genoeg ruimte, tijd en aandacht voor dit dier, ook in de toekomst?
  • Kan ik de kosten betalen; niet alleen voor de aanschaf, maar vooral ook de terugkerende kosten van voer en verzorging en ook onverwachte dierenartskosten? Kan ik een spaarpotje aanleggen voor mijn dier? U wilt niet in de situatie komen dat u de zorg die uw dier nodig heeft, ineens niet kunt betalen.
  • Wat doe ik als ik even niet voor mijn dier kan zorgen: is er iemand die in mijn vakantie of als ik ziek ben de zorg over kan nemen?

Hulp bij de beslissing
Behalve de huisdierenbijsluiters biedt het LICG nog veel meer informatie die helpt bij het maken van een goede beslissing. Kijk bijvoorbeeld eens in:

Of een huisdier een goed idee is, verschilt dus per persoon en per situatie. Maar heeft u alles goed overwogen, uitgezocht welk dier bij u past en bent u ervan overtuigd dat het van beide kanten een succes kan worden? Dan kan zo’n dier heel waardevol gezelschap worden!