Sluiten

Feestdagen - hou het veilig!

07-12-2020

De feestdagen zijn heel gezellig, maar voor uw huisdier soms ook een risico. Honden, katten, knagers of vogels, bij veel huisdieren heeft u even wat extra aandacht nodig om deze dagen veilig te houden. Want het is natuurlijk wel de bedoeling dat het ook echt feestelijk blijft!

Gourmetten? Vogels uit de kamer!

Met kerst gaan veel mensen gourmetten. De anti-aanbaklaag van PTFE die op de meeste gourmetstellen zit, geeft bij sterke verhitting echter een damp af die dodelijk is voor vogels. Gebruik apparaten met een PTFE-laag dus nooit in dezelfde ruimte waar uw vogel leeft en denk er aan dat de damp nog een tijd blijft hangen. Niet alleen het gourmetstel is overigens gevaarlijk, ook een grill of tosti-apparaat, koekenpannen en wokpannen met een PTFE laag geven bij verhitting deze giftige damp af. Een van de redenen waarom een vogel in de keuken nooit een goed idee is.

Als uw vogel toch PTFE dampen inademt en benauwd wordt, ga dan onmiddellijk naar de dierenarts: de vogels moet zo snel mogelijk extra zuurstof toegediend krijgen.

Lekker voor mensen, giftig voor dieren

Er zijn rond de feestdagen nogal wat giftige zaken in huis. Chocolade kerstkransjes zijn voor mensen heerlijk, maar kunnen uw dier fataal worden! Mocht uw dier zich tegoed doen aan bijvoorbeeld chocolade, neem dan altijd contact op met uw dierenarts. Ook druiven, krenten en rozijnen zijn giftig. Geef uw hond dus niet de kans uw schaal met oliebollen te plunderen.

Niet teveel extraatjes

Een ander risico van de feestmaand december is dat men zijn huisdier teveel wil verwennen. Als we met de feestdagen zelf allerlei lekkernijen op tafel zetten, dan vinden we eigenlijk dat onze huisdieren ook wel iets extra’s mogen. Vooral honden zijn meesters in het zo lief mogelijk bedelen. Er zijn echter steeds meer huisdieren die lijden aan overgewicht. Natuurlijk kunt u uw huisdier best eens iets extra’s geven tijdens de feestdagen. Kies dan wel voor verantwoorde tussendoortjes. Geef extraatjes bij voorkeur in de voerbak om bedelgedrag te voorkomen. Houd bij het geven van het dagelijkse voer rekening met de extraatjes die uw dier op heeft. Zo voorkomt u dat uw huisdier na de feestdagen op dieet moet

Andere gevaren

Er zijn nog meer zaken waar u tijdens de feestdagen op moet letten als u huisdieren heeft. Denk aan de (scherven van) breekbare kerstballen, engelenhaar of de haakjes van de kerstballen die ingeslikt kunnen worden. Brandende kaarsen waar staarten of neuzen in terecht kunnen komen of een iets te knapperend haardvuur zijn andere voorbeelden. De Amaryllis en kerstroos zijn zeer giftige planten en moeten absoluut uit de buurt van knagers of andere nieuwsgierige huisdieren gehouden worden en het water van de kerstboom is ook onveilig om te drinken.

Zorg voor een veilig huis en voorkom dat u de feestdagen op de dierenartsenpraktijk moet doorbrengen.

Vuurwerk

Hoewel er dit jaar officieel een vuurwerkverbod is, wordt er op veel plaatsen toch met enige regelmaat wat afgestoken. Er zijn veel dieren die de knallen en het gesis erg eng vinden.

Voorkom dat uw hond schrikt van vuurwerk en laat hem aangelijnd uit. Haal uw kat binnen voor zonsondergang. Zorg er bovendien voor dat hond en kat gechipt zijn: mochten ze er van schrik vandoor gaan, dan kan de vinder u waarschuwen. Dat kan overigens ook een goed idee zijn voor konijnen die buiten gehouden worden!

Ook andere dieren zoals knaagdieren en vogels kunnen schrikken van vuurwerk. Zeker voor buitendieren kan het verstandig zijn om ook dit jaar toch wat extra maatregelen te nemen. Lees voor meer informatie over vuurwerk, vuurwerkangst en behandeling daarvan het Praktische document ‘Vuurwerk’.

Maak het gezellig

Natuurlijk is het vooral ook heel leuk om deze dagen gezellig met uw huisdier door te brengen. Trek er lekker op uit met de hond voor een fijne lange wandeling (maar kijk uit voor eventueel vuurwerk). Doe leuke spelletjes met de kat, geef uw konijnen of knaagdieren extra aandacht of besteed wat extra tijd aan de inrichting en het onderhoud van terrarium of aquarium. Wees vooral lekker creatief en verwen uw dier eens met iets anders dan met eten tijdens de feestdagen.

Wij wensen u een smaakvolle, veilige en gezellige decembermaand toe!