Sluiten

Heeft u een hond uit Zuid-Europa? Doe mee aan dit onderzoek!

03-06-2021

Is uw hond afkomstig uit Zuid-Europa en niet langer dan zes weken geleden aangekomen in Nederland? Dan kunt u een bijdrage leveren aan ons onderzoek naar de parasieten Leishmania, Ehrlichia en hartworm. Voor het onderzoek vragen wij u twee keer naar het Universitair Dierenziekenhuis te komen voor een kosteloos onderzoek. Een keer zes weken na aankomst van uw hond in Nederland en een keer na negen maanden.

In Zuid-Europese landen kunnen honden besmet worden met de parasieten Leishmania, Ehrlichia en hartworm. Deze parasieten kunnen ernstige ziektes veroorzaken. De ziekteverschijnselen openbaren zich pas maanden tot soms jaren na infectie. Met het gevolg dat een eenmalige test voorafgaand aan het vertrek naar Nederland niet volstaat om zeker te weten dat de hond in Nederland niet alsnog ziek wordt.

De faculteit Diergeneeskunde onderzoekt hoeveel honden die afkomstig zijn uit Zuid-Europa positief testen op antistoffen tegen deze ziektes gedurende hun eerste negen maanden in Nederland. De uitkomsten van het onderzoek dragen bij aan het opstellen van een diagnostisch advies, wat de sleutel is tot een tijdige en dus succesvolle behandeling.

Is uw hond ouder dan zeven maanden, nog niet langer dan zes weken in Nederland, en wilt u bijdragen aan een betere gezondheid en welzijn van deze groep honden? U kunt deelnemen!
Aanmelden voor dit project, of vragen? Ga naar https://diergeneeskunde.nl/onderzoek/

Uw hond wordt twee keer onderzocht in het Universitair Dierenziekenhuis. De eerste keer binnen zes weken na de aankomst in Nederland, de tweede keer negen maanden later. Het onderzoek van de hond bestaat uit een vraaggesprek, een lichamelijk onderzoek en een bloedonderzoek. Aan het onderzoek zijn voor u geen kosten verbonden.

Bron: Dierenziekenhuis Universiteit Utrecht