Sluiten

Hitteplan voor huisdieren

23-06-2020

De zomervakantie is officieel begonnen. Misschien gaat u naar warmere landen? Of blijft u dichter bij huis? Maar ook in Nederland bereiken de temperaturen soms tropische waarden. Zorg dan extra goed voor je dier. Veel van onze huisdieren kunnen niet goed tegen warmte. Oververhitting kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor uw huisdier. Houd er daarom rekening mee en neem maatregelen als het buiten warm is.

Zorg er voor dat uw dier bij warm weer een plek in de schaduw heeft. Bied voldoende drinkwater aan en ververs dit een paar keer per dag zodat het fris blijft.

Laat een dier nooit achter in een auto of in een warme tent of caravan. Wist u dat de temperatuur in een auto al binnen 10 minuten levensgevaarlijk hoog kan worden!?! 

Bij een temperatuur van meer dan 20 graden raden wij af om met de hond te gaan fietsen. Ook hard rennen en met ballen en frisbees gooien kan men beter doen als het weer wat koeler is. Maak geen lange wandelingen in de hitte maar plan deze aan het begin of eind van de dag. En bedenk dat het asfalt, maar ook zand heel heet kan zijn aan de pootjes!

Mocht u met mooi weer barbecue plannen hebben, hou dan goed in de gaten dat uw dier niets steelt. Helaas belanden er nog teveel dieren, vooral honden, bij de dierenarts omdat ze een satéprikker (spies) hebben ingeslikt!

Konijnen en knaagdieren kunnen niet goed tegen hitte. Zorg voor afkoeling, bijvoorbeeld door een tegel, een halfvolle plastic fles met water of speciale koel-'pods' in de vriezer te laten afkoelen en in het hok te leggen. Laat de dieren zelf kiezen of ze daar bij willen gaan liggen. Zorg dat het konijnenhok goed schoon is en controleer regelmatig de dieren zelf geen plakpoep aan hun vacht hebben. Met dit weer zijn er veel vliegen die eitjes in de vacht kunnen leggen, wat levensgevaarlijk is.

Nog meer nuttige tips? Weten hoe u oververhitting herkent en wat u er aan kunt doen? Kijk dan in ons Praktisch document 'Dier en warmte'.