Sluiten

Hoe koopt u een pup bij een betrouwbaar adres?

22-05-2023

Overweegt u een pup te kopen? Dan wilt u dit natuurlijk bij een betrouwbaar adres doen. Helaas gaat het vaak mis bij het kopen van een pup. Nog steeds worden puppykopers regelmatig opgelicht door onbetrouwbare verkopers.

Een pup kopen zou een leuke gebeurtenis moeten zijn. Toch valt het niet mee om een goede verkoper te vinden. Als u het nieuws volgt, dan weet u dat er foute fokkers of oneerlijke handelaren in Nederland actief zijn. Soms kopen mensen een pup die achteraf doodziek blijkt te zijn. Ook wordt er nog weleens met de leeftijd van de pup gesjoemeld. Sommige pups hebben gedragsproblemen, door slechte socialisatie. Of het blijkt achteraf dat de pup helemaal niet in Nederland geboren is, maar illegaal uit het buitenland gehaald is.

Bij sommige verkopers is de verkoop van honden in de eerste plaats een kwestie van geld verdienen en is de gezondheid van een pup niet belangrijk. In een aantal gevallen wordt daarbij doelbewust de wet overtreden. Daarom wil het LICG nogmaals enkele aandachtspunten voor toekomstige eigenaren op een rij zetten.

Zoek een betrouwbare fokker

Er worden via allerlei kanalen op internet pups te koop aangeboden. Om mensen te helpen een betrouwbare fokker te vinden, heeft het LICG een handig hulpmiddel gemaakt: het stappenplan ‘Puppy via internet’. Lees dit door vóórdat u op zoek gaat naar een pup. Het helpt u om advertenties te herkennen die niet betrouwbaar zijn. Kunt u de pup direct meenemen? Adverteert de verkoper met geposeerde foto’s die niets vertellen over de thuissituatie of over de moederhond? Zijn er andere zaken waar u over twijfelt? Zoek dan vooral verder.

Kijken, niet meteen kopen

Gaat u kijken bij een nestje, dan kunt u de LICG puppy-checklist gebruiken. Ook hier geldt weer: lees deze thuis alvast door. Neem gerust een printje mee als u gaat kijken en controleer of alles klopt. Is de moederhond aanwezig? Is de omgeving schoon? Stelt de fokker u ook vragen, omdat hij graag wil dat zijn pups goed terecht komen? En krijgt u rustig bedenktijd?

Wettelijke registratieplicht en UBN

Helaas zijn er fokkers en handelaren die de wet ontduiken en in overtreding zijn. Daarbij kan het gaan om illegaal geïmporteerde pups, pups die te jong bij hun moeder zijn weggehaald of fokkers die om andere redenen u en de wet willen misleiden.

Een pup die in Nederland verkocht wordt, moet gechipt zijn, geregistreerd zijn en een EU-dierenpaspoort hebben. Controleer dit en koop geen pup als dit niet in orde is! Zijn de pups in Nederland geboren? Dan moeten de pups gechipt zijn met een chip die begint met 528 en hoort er een Nederlands EU-dierenpaspoort bij de pup te zijn. De chip moet ook verplicht geregistreerd zijn op naam van de verkoper. Hij heeft daarvoor een UBN nodig. Vraag om een registratiebewijs van de pups.

Krijgt u te horen dat u zelf een UBN moet aanvragen voor de registratie? Dit klopt niet, koop de pup dan niet! Als koper moet u een pup weliswaar op uw naam registreren, maar de UBN is alleen verplicht voor degene die de eerste registratie doet en dat is de verkoper. Een verkoper die beweert dat u zelf de eerste registratie moet doen, probeert u te misleiden.

Bij twijfel: niet doen

Natuurlijk zijn alle pups geweldig. En het is logisch dat u smelt als u zo’n klein hummeltje in uw handen houdt. Blijf echter nadenken. Klopt het verhaal niet? Twijfelt u over de betrouwbaarheid van de verkoper? Ziet u dat de papieren niet kloppen? Koop de pup dan niet, maar ga op zoek naar een ander adres. U kunt bovendien overwegen om melding te maken van misstanden, dat kan door contact op te nemen met Meldpunt 144. En hoe moeilijk het ook is: koop de pup niet ‘om hem te redden’. Want hiermee helpt u mee om de misstanden in stand te houden.