Sluiten

Hond geadopteerd uit Zuid-Europa? Doe mee met onderzoek!

16-09-2019

Heeft u een hond geadopteerd uit Zuid-Europa? Deze honden kunnen soms, ook na langere tijd, ziek worden. In Zuid-Europese landen kunnen honden besmet met worden met bijvoorbeeld de parasieten Leishmania, Ehrlichia en hartworm. De ziekteverschijnselen openbaren zich pas maanden tot soms jaren na infectie. Met het gevolg dat een eenmalige test voorafgaand aan het vertrek naar Nederland niet volstaat om zeker te weten dat de hond eenmaal in Nederland niet alsnog ziek wordt.

De afdeling Infectieziektes van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren onderzoekt hoeveel honden afkomstig uit Zuid-Europa positief testen op antistoffen tegen deze ziektes gedurende hun eerste 9 maanden in Nederland. De uitkomsten van het onderzoek dragen bij aan het opstellen van een diagnostisch advies, wat de sleutel is tot een tijdige en dus succesvolle behandeling.

Is uw hond ouder dan 7 maanden, afkomstig uit Zuid-Europa en wilt u bijdragen aan een betere gezondheid en welzijn van deze groep honden? U kunt deelnemen! Uw hond wordt tweemaal onderzocht op de Universiteitskliniek in Utrecht. De eerste keer binnen 6 weken na de aankomst in Nederland, de tweede keer negen maanden later. Het onderzoek van de honden bestaat uit een vraaggesprek, een lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. Aan het onderzoek zijn voor u geen kosten verbonden. Uw dierenarts heeft uitgebreidere informatie beschikbaar.

Aanmelden voor dit project, of vragen? Stuur dan een mail naar: ProjectLeishmania@uu.nl

(bron: UU.nl)