Sluiten

Hond mee naar Frankrijk? Eerst de regels checken!

27-06-2013

Gaat uw huisdier mee op vakantie? Dan is het belangrijk om van te voren goed te controleren aan welke regels u moet voldoen. Recent heeft Frankrijk de regels voor sommige hondenrassen flink aangescherpt. Dat betekent in de praktijk dat uw Rottweiler, Tosa, Boerboel of American Staffordshire terriër ("pitbullachtige") niet mee kan, zelfs niet als uw hond een officiële FCI stamboom heeft! Ook andere landen kennen dergelijke regels, zoals Spanje en Noorwegen.

Naast regels rondom het soort hond, zijn er ook andere zaken waar u op moet letten als uw huisdier mee gaat naar het buitenland Zo kunnen dieren jonger dan 3 maanden niet worden gevaccineerd tegen rabiës, waardoor niet alle landen deze honden toelaten. Of uw dier kan niet meer mee terug naar Nederland voordat hij alsnog gevaccineerd is. Na een vaccinatie tegen rabiës geldt ook altijd een wachttijd van minstens 21 dagen voordat u mag gaan reizen. Sommige landen kennen zelfs nog langere wachttijden of willen een aanvullende bloedtest.

Als u op vakantie gaat heeft u bovendien te maken met de regels van alle landen waar u doorheen reist. Een Rottweiler is misschien wel toegestaan in Portugal, maar omdat het praktisch onhaalbaar, danwel verboden is om een Rottweiler mee te nemen door Frankrijk en Spanje, zal uw geliefde dier in dat geval alsnog thuis moeten blijven, tenzij u met het vliegtuig reist.

Kortom, begin ruim op tijd met de voorbereiding van uw vakantie en controleer waaraan u moet voldoen als uw huisdier mee gaat. Bij 'Praktisch - reizen en vakantie' vindt u de invoereisen per land. Als uw bestemming hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met de ambassade van het betreffende land voor meer informatie.