Sluiten

Honden- en katteneigenaren gezocht voor deelname aan onderzoek

13-12-2019

Wageningen University & Research (WUR) doet mee aan een internationaal onderzoek waarbij gekeken wordt wat er voor zorgt dat honden en katten een goede relatie hebben met hun baasje. 

Het is bekend dat katten en honden de gezondheid van hun baasjes bevorderen en bijvoorbeeld ook eenzaamheid kunnen tegengaan. Meer hierover kunt u lezen in het LICG artikel 'De sociale rol van huisdieren'. Minder echter is bestudeerd wat ten grondslag ligt aan een goede relatie tussen kat of hond en hun baasje. De WUR onderzoekt welke factoren het houden van een kat of hond succesvol maken. 

Daarover kennis verzamelen is belangrijk omdat minder goede relaties minder positieve uitkomsten kunnen hebben: minder gezondheids- en sociale voordelen voor de eigenaar. Bovendien kunnen deze minder goede relaties risico’s opleveren voor het dier, zoals het risico om afgestaan te worden aan een asiel.

Dit internationale onderzoek kijkt naar verschillende factoren die de relatie kunnen beïnvloeden en kan door de internationale aard ook culturele factoren onderscheiden. Deelnemende landen zijn onder andere Argentinië, Australië, Canada, Chili, Iran, Japan, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zweden en dus ook Nederland. 

Zorgt u voor een hond of kat? Dan wordt u door de WUR van harte uitgenodigd om deel te nemen aan dit onderzoek en een enquête in te vullen. Meer informatie en de enquêtes vindt u HIER.

(bron: WUR)