Sluiten

Huisdier kopen? Doe dit niet impulsief!

09-07-2018

Een reptielenopvang in Zwanenburg trekt aan de bel nu ze opnieuw een krokodil moeten opvangen. De eigenaar deed afstand, toen hij merkte dat het dier te groot werd. Het is niet de eerste keer dat mensen een dergelijk dier kopen, zonder er goed over na te denken hoe groot ze kunnen worden. Ook het LICG wijst mensen erop om dieren niet impulsief aan te schaffen, maar eerst te bedenken wat er allemaal bij komt kijken.

Een huisdier houden kost tijd. Tegenwoordig zijn mensen steeds vaker van huis. Ze hebben een baan, zijn actief bij een (sport)vereniging en hebben daarnaast nog een druk sociaal leven. Op de momenten dat u thuis bent, vindt u het misschien erg gezellig dat daar een huisdier is om te aaien en mee te knuffelen, om naar te kijken of mee te wandelen. Vergeet echter niet om ook rekening te houden met de behoeften van uw huisdier. Hebt u wel genoeg tijd om het voor uw dier ook fijn te houden? Het is belangrijk om op een rijtje te zetten wat u leuk vindt aan een dier, maar ook wat u het dier kunt bieden! Met behulp van het LICG document 'Het aanschaffen van een huisdier' kunt u kijken of een huisdier bij u en uw situatie past.

Niet alleen tijd, maar ook geld en voldoende kennis zijn voorwaarden om goed voor een dier te kunnen zorgen. Daarvoor zijn de LICG huisdierenbijsluiters een uitstekend startpunt. Hierin vindt u allerlei informatie over een diersoort, hoe u deze het beste kunt huisvesten en welke behoeften een dier nog meer heeft. Ook geeft het LICG een indicatie van de kosten die u kunt verwachten. 

Een goede oriëntatie vooraf kost weliswaar tijd, maar het kan ook heel leuk zijn om informatie te verzamelen. Bovendien voorkomt het uiteindelijk teleurstelling omdat het dier niet aan uw verwachting voldoet.