Sluiten

Huisdieren uit Oekraïne

14-03-2022

De oorlog in Oekraïne heeft ook effect op huisdieren. Zo zijn er veel mensen die hun huisdier willen meenemen als ze vluchten. Daar komt veel bij kijken: hoe wordt bijvoorbeeld omgegaan met invoereisen van de EU, en waar is onderdak, voeding en medische hulp te vinden voor die dieren? Ook is het voor verzorgers van achtergebleven dieren lastig om aan bijvoorbeeld voer te komen. Er is een aantal adressen waar men terecht kan voor informatie en hulp.

Invoereisen

Oekraïne is een zogeheten ‘hoog-risicoland’ als het gaat om rabiës (hondsdolheid). Dit betekent dat het normaal gesproken verplicht is dat een dier dat vanuit Oekraïne naar de Europese Unie reist, gevaccineerd is tegen rabiës én dat er een titerbepaling is gedaan waaruit blijkt dat er voldoende antistoffen zijn opgebouwd. Daarna moet men nog 3 maanden wachten voordat men mag reizen. Om aan deze regels te voldoen is door de oorlogssituatie nu niet altijd mogelijk. Daarom zijn er tijdelijk uitzonderingen op deze regels toegestaan. Deze uitzonderingen gelden alleen voor eigenaren die met hun huisdieren reizen en dus niet voor dieren die opgehaald worden (bijvoorbeeld door een stichting) of waarvan het de bedoeling is dat ze een andere eigenaar gaan krijgen.

De NVWA meldt dat alle EU-lidstaten hebben aangegeven flexibel om te gaan met vluchtelingen met huisdieren uit Oekraïne. De autoriteiten van de lidstaten van waaruit mensen reizen zullen de benodigde informatie delen met het land van bestemming.

Bij reizen over de weg naar Nederland is het verzoek om vooraf contact op te nemen met de NVWA en zoveel mogelijk gegevens van het dier en de reis door te geven en, indien mogelijk, de verblijfplaats daarna in Nederland. Deze melding kan gedaan worden door de persoon die met de dieren reist, of door een autoriteit van de EU-lidstaat van waaruit deze persoon vertrekt. Bij reizen per vliegtuig kan contact opgenomen worden met het NVWA team Luchthavens.

Na aankomst in Nederland

Het advies aan eigenaren met huisdieren afkomstig uit Oekraïne is om zo snel mogelijk langs te gaan bij een dierenarts en de huisdieren indien nodig te laten chippen, vaccineren tegen rabiës en te registreren en eventuele andere medische zaken te regelen. 30 dagen na de rabiësvaccinatie moet er ook een bloedtest (titerbepaling) gedaan worden. Totdat de uitslag van de bloedtest bekend is, moet men de dieren in thuisquarantaine houden. Men moet er dan voor zorgen dat de dieren zoveel als mogelijk afgeschermd blijven, dus niet in contact komen met andere dieren en mensen. Ook daarna moet men nog minstens 3 maanden voorzichtig blijven.

Meer daarover leest u in het bericht van de NVWA, daaronder vindt u ook een link naar informatie in het Engels en Oekraïens. 

Voor dierenartspraktijken heeft de faculteit voor Diergeneeskunde een speciale pagina met informatie.

Regels in overige EU-lidstaten

Er is een website waarop u kunt nagaan hoe er in de overige EU-lidstaten omgegaan wordt met huisdieren uit Oekraïne: https://vetsforukraine.com/vets-for-animals/. Deze website is in het leven geroepen om hulp door Europese dierenartsen te coördineren. Het LICG kan echter niet instaan voor de volledigheid en correctheid van de informatie op deze site.

Hulp bieden

Dierenhulporganisaties werken samen om hulp te bieden aan dieren die slachtoffer zijn van de oorlog in Oekraïne. De Dierenbescherming, DierenLot, IFAW en de NFDO hebben de handen ineengeslagen om één meldpunt op te zetten en hulp te coördineren. Verder helpen onder meer de KNMvD, de dierenpolitie, organisaties in de Dierencoalitie, Mendoo en Stichting Huisdierenwelzijn mee om hulp te kunnen bieden, zowel in Nederland als in het buitenland.

Voor alle diergerelateerde kwesties kan hulp kan worden gezocht bij Hulp voor Dieren uit Oekraïne. Ook kunt u zich daar aanmelden als u zelf wilt helpen, bijvoorbeeld door tijdelijk gastgezin te zijn van een gezin met een huisdier of als u dierenspullen of voer wilt doneren.