Sluiten

Internationale Konijnendag: aandacht voor ‘het moderne konijnen houden’!

26-09-2019

De tijd dat het normaal was om voor de kinderen één konijntje te kopen dat hele dagen in zijn hokje zat, is voorbij. Steeds meer mensen schakelen over op ‘het moderne konijnen houden’: samen met een soortgenoot, in een verblijf dat genoeg ruimte biedt voor soorteigen gedrag! Op Internationale Konijnendag, dit jaar op 28 september, staan we stil bij wat konijnen nodig hebben, met speciale aandacht voor een ruime leefomgeving. 

Ruimte om te bewegen
Essentieel voor een goed welzijn van konijnen is dat ze voldoende ruimte krijgen. Ze hebben veel beweging nodig en moeten dagelijks kunnen rennen. Dat is belangrijk voor hun lichamelijke én geestelijke gezondheid. Een konijn dat niet genoeg beweegt kan o.a. darmklachten krijgen, te dik worden of problemen met zijn voetzolen krijgen en kan zijn energie niet kwijt.

Het LICG heeft daarom de Huisdierenbijsluiter van het Konijn uitgebreid met duidelijke maattabellen waarin u aanbevelingen vindt voor de maat van het konijnenverblijf. Ook geven we tips hoe u het kunt aanpakken als u geen voldoende groot verblijf kunt vinden. Er zijn allerlei creatieve manieren mogelijk om uw konijnen lekker de ruimte te geven, zowel binnen- als buitenshuis. Doen dus, ook voor uzelf, want u geniet veel meer van gelukkige, actieve konijnen dan van een dier dat stilletjes in een klein kooitje zit.

Konijnenwensen
Behalve een flink verblijf hebben konijnen nog meer nodig. In de eerste plaats wil een sociaal dier als het konijn samen met een soortgenoot leven. Daarnaast luisteren voeding en verzorging vrij nauw; zo hebben konijnen dagelijks vers hooi nodig om zowel hun gebit als hun darmen in conditie te houden, en is het belangrijk de dieren op de juiste manier te hanteren om ongelukken te voorkomen. Jaarlijkse vaccinatie tegen myxomatose en VHD, afwisselend speelgoed, voldoende schuilplaatsen: er is veel om aan te denken. 

Nog niet zo eenvoudig
Goed voor konijnen zorgen vereist dus wat kennis. Het zijn hele interessante en leuke dieren, maar ze vragen meer van hun eigenaar dan men soms verwacht. Wie zich echter in konijnen verdiept en goed voor hen zorgt, kan veel en lang plezier hebben van deze huisdieren: ze kunnen wel tien jaar oud worden! Niet zo vreemd dus dat er steeds meer volwassenen zijn die konijnen voor zichzelf houden en niet (alleen) voor hun kinderen. 

Veel informatie
In de vernieuwde Huisdierenbijsluiter van het konijn vindt u heel veel informatie om goed voorbereid aan konijnen te beginnen en tips om uw konijnen gelukkig en gezond te houden.

Bekijk ook eens de aanvullende informatie over konijnen, bijvoorbeeld over het hanteren van konijnen, het koppelen van konijnen, gebitsproblemen of voedselverrijking en spelletjes.