Sluiten

Is uw huisdier klaar voor de vakantie?

20-06-2014

Of uw dier nu mee gaat of thuis blijft: ga bijtijds na of u alles geregeld heeft. Zo voorkomt u dat u op het laatste nippertje nog spullen moet kopen, een pension of oppas moet zoeken of bij de dierenarts langs moet.

Uw dier blijft thuis
Neemt u uw huisdier niet mee op vakantie? Dan heeft u hopelijk al een pension of een oppas geregeld. Zo niet, doe het dan nu! Op de Dierenpensionwijzer van Dibevo kunt u opzoeken welk pension bij u in de buurt nog plaats heeft voor uw huisdier. Heeft u een oppas voor uw dier? Ga dan nog eens na of de afspraken duidelijk zijn.

Zet de gegevens over de verzorging van uw dier op papier, en laat uw adres en contactgegevens achter.

Uw dier gaat mee
Als uw dier mee mag naar het buitenland, moeten er in de eerste plaats een chip, paspoort en vaccinaties geregeld worden. Ga na wat de invoereisen zijn. Een goed begin zijn onze pagina’s over invoereisen in en buiten Europa. Maar denk ook aan dierziekten die in het buitenland voor kunnen komen en zorg voor bestrijding van parasieten. Overleg dit goed met uw dierenarts.

Het vervoer van uw dier vereist ook de nodige aandacht. Net zoals u uw gezinsleden veilig wilt vervoeren, wilt u dat immers ook voor uw dier. Los in de auto is dan ook een heel slecht idee! Hoe u uw dier dan wel veilig naar uw vakantieoord en terug kunt brengen, leest u in ons artikel Uw huisdier in de auto.

Altijd doen
Mee of niet: zorg in elk geval voor voldoende voorraad van voer, medicijnen en andere benodigdheden en denk ook aan een EHBO-doos. Uw oppas wil niet misgrijpen, en in het buitenland is wellicht niet alles te krijgen wat u in Nederland voor uw dier gebruikt.

Bedenk dat het in de zomer flink warm kan worden, zowel in de auto als misschien in uw huis of het dierenverblijf in de tuin. Ga na wat u daar aan kunt doen en instrueer de oppas.

Zorg ervoor dat de parasietenbestrijding op orde is. U wilt immer niet thuiskomen in een huis vol vlooien… En in een pension is vlooien- en wormenbestrijding vaak een voorwaarde. Gebruik altijd een middel dat speciaal voor uw huisdier bedoeld is. Gebruik nooit een middel tegen vlooien bij honden op uw kat, dit kan dodelijk zijn!

Natuurlijk zorgt u dat uw hond of kat (maar eventueel ook uw konijnen!) gechipt is en dat de registratie up to date is. Mocht uw dier dan weglopen, dan is de kans dat u herenigd kunt worden veel groter! Profiteer nog even van de Juni Chipmaand: u vindt de acties van dierenartsen op onze speciale website www.chipjedier.nl.