Sluiten

Landelijke ophok- en afschermplicht voor aantal regio’s ingetrokken

29-06-2022

Minister Staghouwer van LNV heeft bekend gemaakt dat vanaf 28 juni de wegens vogelgriep ingestelde ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee en de afschermplicht voor hobbymatig gehouden vogels in een aantal regio’s wordt ingetrokken. Het gaat daarbij om specifieke regio’s in de oostelijke helft van het land. Hoewel er nog steeds besmettingen met hoog-pathogene vogelgriep worden gesignaleerd, heeft een deskundigengroep het risico in de nu aangewezen regio’s als matig beoordeeld. Gebieden waar het risico hoger is, zijn die in de buurt van grote waterpartijen of van natuurgebieden met veel wilde (water-)vogels.

Minister Staghouwer wil dan ook perspectief bieden aan de houders van vogels in die gebieden waar het risico als matig wordt ingeschat. Zaken die meespelen zijn, naast de kans op ziekte, ook de mogelijkheden voor de vrije uitloopsector en het dierenwelzijn. De gebieden waarom het gaat worden aangegeven als regio’s 4, 5, 8, 11, 17, 18 en 20; dit zijn gebieden die zijn begrensd door bijvoorbeeld snelwegen en rivieren. De  gebiedsbepaling kunt u vinden als kaartje op https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kaarten/2022/06/28/kaart-regios-ophokplicht en specifiek omschreven in de regeling die u hier vindt. 

Bron: nieuws Rijksoverheid

Meer informatie over vogelgriep en de laatste berichten leest u hier op de website van de Rijksoverheid.

Update: Op 15-7-2022 is in nog een aantal regio's de ophokplicht ingetrokken, namelijk regio's Maas en Waal, West Brabant en Midden Limburg. Een nieuwe kaart vindt u hier.