Sluiten

LICG: Vertrouw niet alle huisdierinformatie op internet en social media

25-02-2020

Het LICG is met een filmpje een campagne gestart om mensen er van bewust te maken dat ze niet alles moeten geloven wat ze op internet en social media lezen over huisdieren. Mensen weten vaak wel dat ze voorzichtig moeten zijn, maar informatie via vrienden op Facebook of zelfbenoemde deskundigen op internet kan soms heel overtuigend en geloofwaardig overkomen. Vandaar de boodschap van het LICG. Wil je zeker weten dat de informatie betrouwbaar is? Check het dan bij het LICG.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de meeste mensen zich eerst oriënteren op het internet als ze informatie zoeken over huisdieren. Of het nu gaat om de aanschaf van een dier, de verzorging van een dier of een ziek dier, men kijkt eerst wat er op het internet over te vinden is. Dat is ook heel begrijpelijk. Het internet is 24 uur per dag beschikbaar en men kan er heel snel veel informatie opdoen. Maar wat mensen zich moeten realiseren is dat veel bronnen informatie verstrekken met nog een ander doel, bijvoorbeeld om er commercieel beter van te worden of om een ideaal te verkondigen. Sommige zelfbenoemde experts proberen met soms stevige beweringen bezoekers en volgers te trekken om daarmee de kost te verdienen.

Ook social media groepen zijn voor veel mensen een belangrijke bron van informatie. Natuurlijk is het goed om ervaringen en kennis te delen met vrienden en andere huisdierbezitters. Maar realiseer je altijd dat mensen soms handelen uit een onderbuikgevoel en dat hoeft niet altijd goed te zijn. Mensen die al jaren de verzorging of opvoeding op een bepaalde manier doen, kunnen soms erg overtuigd zijn van hun eigen gelijk. Maar inzichten veranderen en soms blijken oude methoden toch niet meer zo goed te zijn. Het LICG doet er alles aan om de informatie actueel te houden volgens de nieuwste inzichten.

Het LICG wil mensen op het hart drukken om informatie die ze lezen op zijn minst ook te checken op licg.nl. Het LICG heeft inmiddels meer dan driehonderd documenten over de meest populaire diersoorten, rassen en praktische zaken zoals de verzorging, de gezondheid, het gedrag en de kosten van het dier. De informatie is getoetst door wetenschappers of deskundigen en gebaseerd op de laatste inzichten. Het LICG is volledig onafhankelijk en niet gekleurd door commerciële of ideële belangen.

Vindt u het ook belangrijk dat mensen de juiste informatie over de aanschaf of verzorging van huisdieren krijgen? Bekijk dan ons filmpje en deel het met andere (toekomstige) huisdierbezitters!