Sluiten

Maak van januari een actiemaand!

18-01-2022

Voor veel mensen is januari een saaie, grijze maand waarin weinig gebeurt. Van te weinig prikkels worden mensen sloom en humeurig, maar dat geldt ook voor onze huisdieren. Daarom is dit een uitstekend moment om te kijken wat u kunt doen om het leven van uw huisdier interessanter te maken. Dat is zowel voor uzelf als voor uw dier stimulerend!

Knagers
Voor wie knaagdieren houdt is dit een goede gelegenheid om het verblijf weer onder de loep te nemen. Biedt het de uitdaging die uw dier zoekt en kan hij zijn natuurlijke gedrag erin kwijt? En is het misschien mogelijk om het eens wat anders in te richten? Er zijn tegenwoordig heel veel materialen beschikbaar om van uw knaagdierverblijf een waar ontdekkingsparadijsje te maken. Leuk voor uw knagers, maar zeker ook voor u om naar te kijken. In ons artikel over de inrichting van knaagdierverblijven vindt u heel veel tips om er echt iets moois van te maken. Doet u dan ook nog aan voerverrijking, dan zullen uw dieren zich zeker niet meer vervelen!

Katten
In veel kattenhuishoudens valt ook nog best iets te verbeteren. Is uw huis al helemaal katvriendelijk, met voldoende hoge plekken van waar uw kat zijn gebied kan overzien en veilige plekken waar hij zich kan terugtrekken? Zeker als uw kat binnen leeft, heeft hij extra uitdaging nodig. Ook een kat wil wel eens iets anders: nieuwe (natuurlijke!) geuren om te besnuffelen, nieuwe voorwerpen om te onderzoeken, een nieuw speeltje om fijn om te jagen en is het niet tijd voor een nieuw, zacht slaapplekje?

Honden
Voor de hond wordt datzelfde rondje door datzelfde bos óók minder interessant. Ga er eens samen op uit naar nieuwe plekken waar hij weer nieuwe luchtjes ruikt en nieuwe bosjes kan onderzoeken. En doe wat nieuwe oefeningen met hem en leer hem nieuwe trucjes aan. Dat houdt zijn geest (en die van u) scherp, want ook een hond is nooit te oud om te leren. Door hem steeds te belonen voor elk stapje in de goede richting snapt hij vast snel wat u bedoelt en blijft het leren leuk.

Papegaaiachtigen
Papegaaien en parkieten zijn hele intelligente dieren. Ze kunnen van alles leren, dus stop daar eens wat extra tijd in. Nieuw speelgoed vinden ze vaak fantastisch en misschien kunt u zelf een mooie speelstandaard voor hen in elkaar zetten. Bovendien zijn ze vindingrijk en handig. In de natuur moeten ze vaak hun best doen om hun voer te bemachtigen. Dat bakje voer is voor hen dus heel saai. Ga daarom aan de slag met nieuwe voerverrijking. U kunt voerspeelgoed kopen in de dierenspeciaalzaak maar u kunt zich ook laten inspireren en zélf iets maken. Dan houdt u niet alleen uw vogel maar ook uzelf (of uw kinderen) lekker bezig.

Niet overdrijven
Met al die nieuwigheid toch nog even een waarschuwing: kijk goed naar uw dier en kijk wat hij aankan. Bij knaagdieren is het bijvoorbeeld geen goed idee om echt het hele hok op de schop te nemen en alles uit te soppen en weg te gooien, want als ze hun eigen geur niet meer ruiken kunnen ze veel stress krijgen. Bewaar dus een deel van de oude bodembedekking en laat bijvoorbeeld het slaaphuisje nog even intact, zodat ze een veilige uitvalsbasis hebben om hun nieuwe omgeving te verkennen. En heeft u een nerveuze hond of kat of een dier dat nog maar net bij u is en moet wennen? Dan is ‘gewoon wel gek genoeg’ en is hij voorlopig juist gebaat bij voorspelbaarheid en regelmaat. Wilt u later nieuwe dingen gaan introduceren, doe dat dan langzaam en stapsgewijs.