Sluiten

Maand van de Parasiet - ruim poep op!

13-04-2023

Ieder jaar wordt er in april extra aandacht gevraagd voor de bestrijding van parasieten bij huisdieren. Met parasieten worden bijvoorbeeld vlooien, teken en wormen bedoeld. Het is belangrijk om dieren tegen parasieten te beschermen, om te voorkomen dat ze ziek worden. Toch moet hier wel zorgvuldig mee omgegaan worden.

Dit jaar wordt tijdens de 'Maand van de Parasiet' extra aandacht gevraagd voor het onderwerp ‘Ontworming en invloed op de omgeving’. Restanten van parasitaire middelen kunnen verspreid worden door het huisdier en dit kan onbedoelde, en soms ernstige, effecten hebben op de omgeving.

Poep opruimen

Een belangrijke maatregel is het opruimen van hondenpoep. Het is bekend dat restanten van de parasitaire middelen uitgescheiden worden via de poep. Behalve dat hondenpoep niet fris is en ook ziektes kan overbrengen, is de eventuele invloed op de omgeving ook een reden om het opruimen van hondenpoep te verplichten. 

Niet alleen hondenpoep, maar ook kattenpoep moet opgeruimd worden. Zo maken katten helaas regelmatig gebruik van zandbakken voor kinderen om in te poepen. En ook in tuinen wordt er regelmatig door katten gepoept. Dit is uiteraard vies, maar kan ook zorgen dat kinderen en volwassenen besmet raken met spoelworm (Toxocara) en Toxoplasma.

Ruim de poep van uw huisdier dus altijd op en doe dat op de goede manier: poep hoort in de rest-afvalbak en niet bij het GFT-afval! Eventueel aanwezige parasieteneitjes kunnen in de groenbak namelijk het composteren overleven en zich vervolgens weer verder verspreiden.

Parasietenbestrijding van uw huisdier

Op de website van het LICG vindt u informatie over verschillende soorten parasieten zoals vlooien, teken en wormen bij hond en kat. Wilt u weten wat voor uw dier de beste aanpak is, overleg dat dan met uw dierenarts. Op de website www.esccap.eu staat een ‘praktijkzoeker’. Veel dierenartspraktijken die conform de ESCCAP richtlijnen werken staan hier vermeld.

Bij bestrijding van parasieten is het bovendien belangrijk dat steeds bijtijds wordt behandeld. Een handig hulpje daarbij is bijvoorbeeld de gratis te downloaden HuisdierenApp of de Anymal app, waarin herinneringen voor het gebruik van bijvoorbeeld anti-vlooien- en tekenmiddelen kunnen worden ingesteld. Zo vergeet u niet wanneer u uw dier weer moet behandelen.

De Maand van de parasiet richt zich met name op parasietenbestrijding bij hond en kat, maar ook andere dieren kunnen last krijgen van parasieten. Luizen, mijten of wormen kunt u ook aantreffen op uw knaagdier, vogel, reptiel of vis. Ook daar is het belangrijk om parasieten te herkennen en bestrijden en besmetting te voorkomen. Ziet u onregelmatigheden in de vacht of huid, krabt of schuurt uw dier veel, of ziet de ontlasting er anders uit dan normaal? Ga dan naar een dierenarts met verstand van uw diersoort. Voor vissen kunt u vaak ook terecht in een goede aquariumspeciaalzaak voor advies.

ESCCAP

De Maand van de Parasiet wordt al voor het zevende jaar georganiseerd. Tijdens deze maand staat voorlichting over gerichte parasietenbestrijding centraal. De Maand van de Parasiet is een initiatief van ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites). Dit is een Europese stichting die zich onder andere sterk maakt voor een wormbestrijding op maat en hygiënische omgang met huisdieren. Dierenartsen gebruiken deze maand om extra voorlichting te geven over parasieten en de bestrijding ervan.