Sluiten

Nieuwe opleidingen ‘Bewijs van vakbekwaamheid’ beschikbaar.

16-04-2015

Werkt u met dieren, vangt u dieren op, fokt of verkoopt u dieren? Dan heeft u misschien te maken met het Besluit Houders van dieren. Een van de onderwerpen daarin is het nieuwe bewijs van vakbekwaamheid. 

Overal waar dieren bedrijfsmatig worden gehouden of verkocht, moet iemand aanwezig zijn die een bewijs van vakbekwaamheid heeft voor de betreffende diergroep. Er zijn vijf groepen gedefinieerd:

  • Hond en Kat
  • Overige zoogdieren
  • Vogels
  • Vissen
  • Herpeten (Amfibieën en Reptielen)

Werkt u bijvoorbeeld met vogels en vissen, dan is er voor beide diergroepen een apart bewijs van vakbekwaamheid nodig. Wie voor 1 juli 2014 al met honden of katten werkte, had overigens al een diploma Vakbekwaamheid Honden- en kattenbesluit nodig. Dat blijft dan ook gewoon geldig, u hoeft dan geen nieuw bewijs van vakbekwaamheid te halen.

Intussen zijn er opleidingen beschikbaar gekomen die u kunt volgen om de benodigde papieren te halen. Al enige tijd bestaan er nieuwe cursussen voor het bewijs van vakbekwaamheid  ‘Hond en Kat’, te volgen bij Cursuscentrum Dierverzorging Barneveld en bij de LOI en inmiddels bij het HKI. Hiervoor was direct heel veel belangstelling. Nu zijn er ook opleidingen bijgekomen voor de overige vier diergroepen, momenteel alleen bij Cursuscentrum Dierverzorging Barneveld. De inschrijving is geopend en per september starten de cursussen.

Aan de definitieve inhoud van de nieuwe cursussen wordt door de opleidingsinstituten CDB en HKI nog gewerkt omdat nog niet precies bekend is wat de exameneisen zullen worden. Meer informatie over de nieuwe cursussen voor alle diergroepen vindt u hier en voor de groep ‘Hond & Kat’  ook hier en hier.

Meer informatie over bedrijfsmatigheid en vakbekwaamheid vindt u bij de overheid.