Sluiten

Onverzekerd op vakantie met hond kan €10.000 kosten

24-07-2017

Met de hond op vakantie deze zomer klinkt veel mensen heerlijk in de oren. Toch kan de zomervakantie een nachtmerrie worden als men zich niet goed voorbereidt. In steeds meer landen in Europa is voor hondeneigenaren een aansprakelijkheidsverzekering verplicht. Voldoet u niet aan deze verzekeringsplicht, dan kunt u een boete krijgen die kan oplopen tot wel 10.000 euro.

Dit blijkt uit onderzoek van het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (A.I.C.). In aanloop naar de zomervakantie 2017, onderzocht het informatieplatform aan welke eisen hondenbaasjes in de landen om ons heen moeten voldoen.

Verzekeringsplicht in Europa voor alle honden

In Denemarken en (grote gedeelten van) Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, geldt de verzekeringsplicht voor elk hondenras. In Duitsland zijn er zes deelstaten waar de aansprakelijkheidsverzekering voor alle honden (ongeacht ras) verplicht is. Gaat u bijvoorbeeld een weekje naar Berlijn met de hond? Daar geldt deze verplichting en loopt u onverzekerd het risico op een boete van 10.000 euro. Nog eens zeven Duitse deelstaten hebben een verplichte verzekering voor “risico’’ honden.

Landen met verzekeringsplicht voor “risico honden”

In Frankrijk, Italië en Spanje is een aansprakelijkheidsverzekering voor “risico” honden verplicht. Deze landen hebben een lijst opgesteld met risicovolle (lees: gevaarlijke) hondenrassen. Staat uw hond op deze lijst, dan moet u die verzekeren. Een overzicht van landen en regio’s die een verzekeringsplicht voor honden hebben, is te vinden op de website van het A.I.C, waar tevens een lijst met “risico” honden is opgenomen.

Aansprakelijkheidsverzekering in steeds meer landen verplicht

Met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP), die niet wettelijk verplicht is, is er automatisch dekking in het buitenland voor schade die huisdieren (dus ook honden) veroorzaken. Mede om deze reden krijgt het thema “verplicht verzekeren voor  hondeneigenaren” ook veel aandacht in Europa. In verschillende landen zijn reeds wetsvoorstellen ingediend om de verzekeringsplicht voor mensen met (“risico”) honden in te voeren.

Meer informatie over de aansprakelijkheidsverzekering voor huisdieren vindt u op de website van het A.I.C..

(bron: A.I.C.)