Sluiten

Ook konijnen en hamsters zijn mogelijk gevoelig voor Corona

08-10-2020

Veel zoogdieren, waaronder konijnen en hamsters, zijn mogelijk gevoelig voor het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van University College London. Schapen, paarden, varkens, ezels, fretten, hamsters, konijnen hebben cellen waar het virus zich aan kan hechten. Dat betekent echter niet automatisch dat deze diersoorten ziek worden of besmettelijk zijn voor elkaar of de mens.

Een internationaal team van moleculaire-biologen en andere wetenschappers heeft onderzoek gedaan naar de ontvankelijkheid van andere diersoorten voor het virus. Ze hebben daarbij gekeken naar veranderingen in de activiteit van cellen van de gastheer die verantwoordelijk zijn voor de binding met cellen van het virus.

''We wilden weten welke dieren wellicht risico lopen op infectie, met het oog op nader onderzoek en mogelijke monitoring'', aldus Christine Orengo van University College London in een toelichting. Van tijgers, leeuwen, katten, honden, konijnen en fretten was al bekend dat ze geïnfecteerd kunnen raken met het virus, maar daarvan staat nog niet vast dat ze ook besmettelijk zijn voor andere soorten.

Diersoorten die gevoelig zijn voor SARS-CoV-2 kunnen als reservoir dienen, waarschuwen de onderzoekers. Dat diverse zoogdieren het virus bij zich kunnen dragen, is volgens de onderzoekers geen verrassing. Dat ook huisdieren ontvankelijk zijn voor Covid-19, is iets om rekening mee te houden, aangezien deze dieren in nauw contact staan met de mens.

Wereldwijd zijn er meerdere gevallen bekend van huisdieren die besmet zijn met het coronavirus. Volgens het RIVM was de eigenaar in die gevallen meestal ook besmet. De kans dat een besmet huisdier vervolgens een mens besmet wordt 'zeer klein' geacht in vergelijking tot een besmetting van mens-op-mens.

Wel is de Universiteit Utrecht bezig met onderzoeken naar de mogelijkheid van huisdieren om het virus door te geven. "We weten dat nertsen zeer gevoelig zijn, en nu kijken we ook naar honden en katten.