Sluiten

Pas op voor teken!

09-07-2013

De teek kan diverse ziekten overbrengen op uw huisdier. Daarom is het belangrijk om uw dier te beschermen tegen teken.

Teken zijn kleine, spinachtige dieren die zich vast kunnen zetten in de huid van uw huisdier (en ook van u zelf!) en daar bloed drinken. Op zich kan dat weinig kwaad, maar op die manier kan de teek ook ziekten overdragen zoals de ziekte van Lyme, babesiose, anaplasmose en buiten Nederland ook ehrlichiose. Die ziekten kunnen ernstig verlopen. Soms merkt u pas lange tijd na een besmetting dat uw dier ziek is. Meestal kan tijdige behandeling de opgelopen ziekte succesvol bestrijden, maar het is ook mogelijk dat uw dier de rest van zijn leven last zal hebben van de infectie en zonder behandeling kan uw dier overlijden.

Teken zijn vooral bekend bij honden, maar vergis u niet: ook katten en bijvoorbeeld paarden kunnen last hebben van teken en door hen besmet worden met ziekten.

Preventie is dan ook belangrijk: het gebruik van teken werende en teken dodende middelen kan uw huisdier beschermen. Overleg met uw dierenarts wat voor uw dier het beste middel is, want niet elk middel wordt door elk dier verdragen! Een middel dat bedoeld is voor gebruik bij honden kan bijvoorbeeld giftig zijn voor katten, en sommige rassen zijn overgevoelig voor bepaalde middelen.

Controleer zelf uw dier regelmatig en verwijder teken direct, liefst met een daarvoor ontworpen hulpmiddel zoals een tekentang of teken-lasso. U kunt deze kopen bij uw dierenarts of dierenspeciaalzaak. Let op dat u niet in de teek knijpt en dat er geen monddelen achterblijven en ontsmet de wond. In de meeste gevallen worden ziekten pas na 18 tot 24 uur overgedragen, dus als u er snel bij bent kunt u besmetting voorkomen.

Wilt u meer weten over teken en de ziekten die zij kunnen overdragen? Lees dan het Praktisch document ‘Teken en door teken overgedragen ziekten’.