Sluiten

Per 1 januari 2022 definitief verbod op stroomhalsbanden

16-08-2021

Het gebruik van stroomhalsbanden bij honden wordt volgend jaar definitief verboden. Er was eerder sprake van dat een dergelijk verbod al per juli 2021 in zou gaan, maar de invoering liep vertraging op. Het verbod zal nu op 1 januari 2022 in Nederland ingaan, zoals gepubliceerd in het Staatsblad.

Stroomstoten bij honden kunnen leiden tot angst, stress, agressiviteit, fobie en blijvende aantasting van de vertrouwensband tussen eigenaar en hond. Sommige eigenaren van honden gebruiken stroomstootapparatuur voor het afleren van ongewenst gedrag van de hond, zoals opspringen of blaffen. Ook wordt stroomstootapparatuur structureel ingezet bij het trainen van honden voor bepaalde sporten zoals de jacht en voor trainen van politiehonden. Honden kunnen hierdoor pijn of letsel ervaren. Bovendien is aangetoond dat er alternatieve manieren zijn om honden te trainen, waarbij het gebruik van deze apparatuur niet nodig is.

Uitzonderingen

Het gebruik van stroomstootapparatuur mag alleen nog voor diergeneeskundige handelingen zoals het maken van röntgenfoto’s, CT-scans en het behandelen van tumoren bij honden. Ook voor bepaalde overheidstaken op het gebied van veiligheid en openbare orde kan een uitzondering gelden. Bijvoorbeeld het kunnen blijven inzetten van een specifieke hond voor geheime missies.

Ook verbod in Vlaanderen

Ook in Vlaanderen zal de stroomhalsband in de toekomst verboden worden. "We nemen opnieuw afscheid van een achterhaalde praktijk", zegt de Vlaamse minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts. "Een huisdier is een deel van je gezin en een gezinslid geef je geen elektrische schok bij een natuurlijke reflex of gewoon omdat je op een knop drukt."

(bron: Staatsblad 16-07-2021, hln.be)