Sluiten

Regels voor reizen met huisdieren van en naar Verenigd Koninkrijk blijven voorlopig onveranderd

28-01-2020

De NVWA heeft bekend gemaakt dat de regels voor reizen met huisdieren van en naar het Verenigd Koninkrijk na de Brexit van 31 januari voorlopig niet zullen veranderen. De huidige regels blijven gelden tot 1 januari 2021. Dat betekent dat de volgende eisen blijven gelden:

Als u reist van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk

  • Verplichte chip. Het dier moet gechipt zijn vóórdat de rabiësvaccinatie is gegeven!
  • Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. De eerste inenting moet minstens 21 dagen voor vertrek gegeven worden, daarna binnen het entingsschema opnieuw vaccineren.
  • geldig Europees dierenpaspoort
  • behandelen tegen lintworm (Echinococcus). Dit geldt alleen voor honden. Uit te voeren minimaal 1 dag (24 uur) en maximaal 5 dagen (120 uur) voor het tijdstip van binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk.

Als u reist van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland

  • chip ter identificatie (moet geplaatst zijn vóór de rabiësvaccinatie)
  • rabiësvaccinatie
  • geldig reisdocument: een Europees dierenpaspoort dat is uitgegeven in een lidstaat van de EU of een gezondheidscertificaat afgegeven door de officiële autoriteit van het VK.

Of de regels na die datum zullen veranderen en hoe is nog niet bekend. Wellicht kunnen reizigers hun hond, kat of fret dan na een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk niet meer zomaar mee terug nemen naar Nederland of naar andere landen van de Europese Unie. De Europese Unie zal waarschijnlijk de extra eis gaan stellen dat honden, katten en fretten een bloedtest moeten hebben ondergaan. Uit deze test blijkt of de inenting tegen hondsdolheid goed is aangeslagen. Deze bloedtest moet worden uitgevoerd door een dierenarts, minimaal 30 dagen na de eerste rabiësvaccinatie. De resultaten van de bloedtest moeten ook in het Europese dierenpaspoort staan.

Het is eventueel ook mogelijk dat het Verenigd Koninkrijk zelf de regels aanscherpt, in dat geval is het mogelijk dat er een bloedtest noodzakelijk is, met een wachttijd van 3 maanden vanaf het moment van bloedafname. Het Verenigd Koninkrijk heeft echter tot nog toe aangegeven zijn eisen niet te zullen wijzigen.

Kijk voor meer informatie en links naar de officiële instanties op onze pagina invoereisen per land – Europa, Verenigd Koninkrijk & kanaaleilanden Jersey en Guernsey.