Sluiten

Reizen met los huisdier gevaar in verkeer

25-06-2013

Het LICG waarschuwt reizigers om voor veilig vervoer van hun huisdier te zorgen. Met de vakantie voor de deur zullen veel mensen binnenkort met de auto eropuit trekken. De hond of kat mag tegenwoordig in veel gevallen mee. Helaas beseffen veel mensen niet hoe gevaarlijk het is om het dier los op de achterbank of hoedenplank mee te laten rijden. En ook een vervoersmand blijkt weinig bescherming te bieden als die niet op de juiste manier wordt gebruikt.

Inmiddels is iedereen er gelukkig van doordrongen dat autogordels levens redden. Maar vreemd genoeg staat niet iedereen er bij stil dat ook een huisdier bij een aanrijding of hard remmen veel risico loopt. Het dier zal door de auto worden geslingerd en loopt grote kans op een gebroken nek of inwendige bloedingen. Soms worden dieren uit de auto geslingerd en worden op de rijbaan overreden.

Daarnaast is een los huisdier een levensgevaarlijk projectiel voor de andere inzittenden in de auto. De hond die vanaf de hoedenplank gelanceerd wordt krijgt bij een snelheid van 50 km per een impact van zo’n 25 keer zijn eigen gewicht. Als het met deze snelheid tegen het hoofd van de bestuurder of bijrijder terecht komt, zijn de gevolgen ook voor hen zeer ernstig.

Huisdieren zijn soms slachtoffer maar soms ook de oorzaak van een aanrijding. Een hond of kat die los in de auto zit, kan bijvoorbeeld proberen bij de chauffeur te komen en tussen de pedalen terecht komen. Een dier dat uit de auto ontsnapt, bijvoorbeeld bij pech of bij het benzinestation, kan de weg op rennen en zo het verkeer ernstig in gevaar brengen. Ook het dier zelf heeft grote kans om voor de ogen van de eigenaar doodgereden te worden.

Het LICG raadt mensen aan om goed na te gaan hoe zij hun dier veilig kunnen vervoeren. Zo is een vervoersmand of reiskennel vaak een uitkomst, maar moet deze wel op de goede manier worden geplaatst. Ook bij andere systemen, zoals een rek of een autotuig voor dieren, moet men op het juiste gebruik letten. In het praktische document "uw huisdier in de auto" vindt u meer informatie over de wetgeving van enkele populaire vakantielanden omtrent het vervoer van huisdieren. Men kan hier tevens lezen welke tests er gedaan zijn op de verschillende systemen die er op de markt zijn om dieren in de auto te vervoeren.

Tenslotte wil het LICG nog eens waarschuwen om het huisdier nooit in de auto achter te laten. Zelfs als het buiten niet heel heet is, warmt de auto in de zon snel op. Bij 22 graden Celsius wordt het na een uurtje in de zon al snel rond de 45 graden in de auto. Dit kan fataal zijn voor het huisdier.