Sluiten

Rondreizen met de hond: niet altijd eenvoudig!

18-04-2024

Het LICG ontvangt regelmatig vragen over het reizen met huisdieren. De Balkanlanden, zoals Albanië en Montenegro, blijken populair te zijn en veel hondenbezitters willen dan hun dier meenemen. Dat is wel mogelijk, maar zeker als het gaat om een rondreis moet u dat heel goed plannen!

Binnen of buiten de EU
Voor landen die binnen de EU vallen, gelden de algemene EU-regels voor het reizen met huisdieren. In Kroatië, Slovenië, Griekenland, Roemenië en Bulgarije zijn de basisregels dus hetzelfde als in Duitsland of Frankrijk. Elke hond, kat of fret die over de grens gaat moet een chip, EU-dierenpaspoort en een geldige rabiësvaccinatie hebben. Is dat geregeld, dan kunt u vrij gemakkelijk tussen EU-landen reizen. Wel kunnen er aanvullende voorwaarden zijn voor bepaalde hondenrassen die als gevaarlijk worden gezien.

Maar heel wat landen in de Balkan regio vallen niet onder de EU: Albanië, Bosnië & Herzegovina, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië en Servië zijn geen lid. Dat betekent dat de EU-regels daar niet geldig zijn maar dat die landen elk hun eigen eisen hebben. Het betekent ook dat er vaak strengere eisen zijn om weer terug te komen naar een land dat wél binnen de EU valt. Om te zorgen dat u bij een rondreis met de hond niet voor problemen komt te staan, moet u daarom de reis heel goed voorbereiden.

Rabiës vaccinatie en titerbepaling
Dat begint al bij de rabiësvaccinatie. Die moet soms binnen bepaalde tijd voor het inreizen gegeven zijn en dat kan betekenen dat de vaccinatie herhaald moet worden, ook als binnen de EU de vorige rabiësvaccinatie nog geldig is.

Daarnaast is, om terug te mogen reizen naar een EU-land, soms ook een titerbepaling nodig. Die moet u dan laten doen voordat u vanuit Nederland op reis gaat. Er moet bloed worden afgenomen: als uw hond voor het eerst een vaccinatie tegen rabiës kreeg dan kan dat pas 30 dagen na de vaccinatie, was hij al vaker gevaccineerd en was die vaccinatie nooit verlopen dan kan dat meteen. De uitslag moet groter of gelijk zijn aan 0,5 IE/ml. Het is erg belangrijk dat u dit vooraf goed uitzoekt, want als u dit niet al in Nederland heeft geregeld dan moet u de bloedtest alsnog laten doen in het niet-EU land waar u heen bent gereisd. Dan moet u daarna 3 maanden wachten voordat uw hond de grens over mag!

Gezondheidscertificaat
Er kan ook een gezondheidscertificaat nodig zijn om naar zo’n niet-EU land te reizen met de hond. Dat certificaat moet vaak gelegaliseerd worden. Dat houdt in dat de veterinaire dienst van het land van waar u reist, het certificaat moet tekenen en afstempelen. Dit is vaak een lastig punt.

Het legaliseren moet altijd binnen een bepaalde tijd voordat u het land binnenkomt. Soms is die tijd erg kort, bijvoorbeeld binnen 10 of zelfs 5 dagen voor binnenkomst. In zo’n geval redt u het dus niet om dat in Nederland voor vertrek bij de NVWA te regelen, wanneer u door verschillende landen heen wilt trekken. Dan moet u dit alsnog regelen in het laatste land waar u verblijft voordat u de grens met het niet-EU land over wilt gaan. U moet daar dan een afspraak maken met de veterinaire dienst, en omdat deze landen niet altijd duidelijke informatie geven en er een taalprobleem kan zijn, kan dat moeilijk zijn.

Route
Iets anders wat roet in het eten kan gooien, is dat u tussen landen binnen en buiten de EU niet zomaar overal de grens over mag met uw hond. Dat betekent dat u uw route goed moet uitstippelen. U moet reizen via een ‘travellers point of entry’, u vindt ze hier. 

Eigenaarsverklaring
Komt u vanuit een niet-EU land terug naar een EU-land, dan moet u altijd een eigenaarsverklaring meenemen. Die kunt u zelf downloaden, printen en invullen. Het formulier vindt u hier, uitleg vindt u hier.  

Goed plannen!
Kortom, het maken van een rondreis met de hond door landen die niet bij de EU horen kan best een uitdaging zijn. Zorg dat u vooraf alles goed uitzoekt en houd er rekening mee dat u niet zo makkelijk ter plekke kunt besluiten wanneer u verder reist, omdat er misschien nog afspraken gemaakt moeten worden voor uw hond. Van veel landen vindt u de invoereisen op onze website. Maak een goed reisplan, zodat u niet voor problemen komt te staan tijdens uw vakantie!