Sluiten

Staatssecretaris Dijksma presenteert positieflijst Zoogdieren

19-06-2013

Woensdag 19 juni presenteerde staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken de zogeheten positieflijst Zoogdieren aan de Tweede Kamer. Op deze lijst staan alle zoogdieren die de overheid geschikt acht om als huisdier te houden. Dieren die er niet op staan, mogen om redenen van gezondheid en welzijn vanaf 2014 niet meer worden gehouden. De Tweede Kamer moet nog instemmen met het wetsvoorstel.

Om welzijnsschade van dieren te voorkomen en dierenleed te verminderen heeft de Wageningen Universiteit onderzoek gedaan naar 90 zoogdieren. Onder meer wasberen, elanden, steppezebra’s en luipaardkatten mogen niet meer door bedrijven of particulieren in Nederland worden gehouden, gefokt of verhandeld. Deze dieren zijn te gevaarlijk voor mensen, kunnen ziektes als SARS overdragen of zijn niet te domesticeren. De Raad voor Dieraangelegenheden komt voor een aantal dieren, zoals de fret en de woestijn-dwerghamster, met specifieke en strengere voorwaarden. Wie daar niet aan kan voldoen, mag deze dieren vanaf 2014 niet meer houden. Denk bij deze voorwaarden aan specialistische kennis of voldoende leefruimte voor de dieren.

Overgangsregeling
Voor particulieren of bedrijven die een dier houden dat niet meer is toegestaan, komt een overgangsregeling. Bijvoorbeeld door identificatie, zodat overzichtelijk is voor welke houders het overgangsrecht geldt. Daarnaast komt er een koppeling met een dierenartsverklaring en een fok- en handelsverbod. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming zal in samenwerking met onder meer de KLPD en de NVWA zorgen voor handhaving van de lijst. Eind volgend jaar wordt een start gemaakt met een lijst voor vogels en reptielen.

Lees meer in ons Praktisch document 'Positieflijst zoogdieren' en bekijk hier welke dieren straks wel of niet gehouden mogen worden.

Bekijk de brief aan de Tweede Kamer plus bijlagen.