Sluiten

Stichting AAP zit overvol met exotische dieren

14-08-2019

Stichting AAP luidt de noodklok over het toenemend aantal exotische dieren dat in de opvang in Almere zit. De stichting meldde dat er sinds 2010 sprake is van een verdrievoudiging van het aantal opvangaanvragen. Vorig jaar was er zelfs een verdubbeling. Er kan nu geen dier meer bij in de opvang. Ze zitten helemaal vol.

Uit onderzoek van de stichting blijkt dat steeds meer mensen in Europa exotische dieren als huisdier willen. Daar komt nog een nieuwe trend van gekruiste dieren bij. Zo worden voorbeeld wilde katten gekruist met gewone huiskatten. Deze hybride soorten hebben ook karaktertrekken van wilde dieren en zijn daarom ongeschikt om thuis te houden.

De stichting ontdekte dat in drie maanden tijd wel 55 exotische diersoorten werden aangeboden, vooral online. AAP onderzocht de verkoop op Marktplaats en Facebook. 39 van de 55 diersoorten werden aangeboden op Marktplaats. Veertien soorten werden aangeprezen op Facebook.

Als iemand een exotisch dier aanschaft, is er een risico dat diegene de verzorging niet aankan en het dier moet afstaan. Een aantal organisaties pleit al jarenlang voor het opstellen van een zogeheten positieflijst, waar staat hoe geschikt een bepaald dier is om in huis te nemen. Er is momenteel een oude positieflijst uit 2015 in werking, maar er moet een nieuwe lijst worden opgesteld met een beter beoordelingssysteem. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werkt momenteel aan zo'n lijst.

Het LICG adviseert om eerst goed te kijken welke dieren zijn toegestaan, indien u een niet veel voorkomend dier aan wilt schaffen. Sommige dieren mogen alleen worden gehouden als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Er zijn ook dieren die helemaal niet (meer) als huisdier gehouden mogen worden.

Er zijn wereldwijd ongeveer 5800 diersoorten die worden beschermd door CITES. Daarnaast heeft Europa ook regels om flora- en faunavervalsing tegen te gaan. Natuurlijk is het voor alle dieren ook ontzettend belangrijk om uzelf van te voren uitgebreid te verdiepen in de juiste manier van houden, waardoor het dierenwelzijn niet geschaad wordt.