Sluiten

Uw huisdier in de winterkou

12-12-2022

De winter komt eraan. Tijd voor een muts, handschoenen en een warme sjaal als u naar buiten gaat. Ook voor sommige huisdieren geldt dat het winterweer om aanpassingen vraagt. Om samen met uw huisdier veilig de winter door te komen, is er een aantal zaken waar u op moet letten.

Dieren die buiten gehouden worden hebben nu uiteraard extra aandacht nodig. Drinkwater zal snel bevriezen en moet dus vaak gecontroleerd en ververst worden. De meeste buitendieren hebben extra beschutting nodig tegen sneeuw en regen. Konijnen of cavia’s die in een buitenhok leven, hebben een extra dikke laag stro en hooi nodig om zich goed in te kunnen verschuilen.

Ook honden hebben soms wat extra aandacht nodig. Door de verwarming in onze huizen krijgen veel honden geen echte wintervacht meer. Voor sommige dun behaarde rassen en oude of zieke honden kan bescherming tegen vrieskou door middel van een dekje nodig zijn. In het algemeen geldt dat honden die buiten lekker actief zijn voldoende warm blijven. Let vooral op kleine honden: als ze beginnen te rillen hebben ze het koud. Laat de hond niet lang met een natte vacht buiten lopen, een natte vacht isoleert slecht.

Katten die gewend zijn naar buiten te gaan kunnen dat ook gewoon in de winter blijven doen. Men moet er dan wel voor zorgen dat ze te allen tijde naar binnen kunnen via bijvoorbeeld een kattenluikje. Check daarom vooral nu even of het luikje goed werkt. Een kat zal wanneer het buiten te koud is uit zichzelf weer een warme plaats opzoeken.

Wie zijn vijver met goudvissen ziet bevriezen hoeft zich in het algemeen geen zorgen te maken, als de vijver maar diep genoeg is. De vissen zijn in de winter in rust op de bodem en worden pas weer actief als het warmer begint te worden. Bekijk voor deze en nog veel meer tips over een goede voorbereiding van uw huisdier op de winter ons praktisch document 'Winter en kou'.