Sluiten

Vaccineren – ook nu belangrijk!

30-04-2020

Door de coronacrisis werken veel dierenartsen met aangepaste regels. Zo kan er aan u gevraagd worden om met uw dier in de auto te wachten tot u aan de beurt bent, vervalt het inloopspreekuur of kunt u soms alleen voor spoedeisende zaken terecht.

Ondanks deze beperkingen adviseert het LICG om in de gaten te houden of de vaccinaties van uw dier niet verlopen, want dat kan betekenen dat uw dier meer risico loopt om ziek te worden. Ga het vaccineren niet zomaar uitstellen.

Standaard vaccinaties

Honden worden standaard gevaccineerd tegen hondenziekte, hepatitis en het parvovirus. Deze vaccins blijven drie jaar geldig. Een vaccinatie die daarnaast vaak jaarlijks gegeven wordt is die tegen de ziekte van Weil. Deze vaccinatie moet ieder jaar herhaald worden.

De basisvaccinaties voor katten bestaan uit vaccinatie tegen niesziekte en kattenziekte. De vaccinatie tegen niesziekte wordt normaal gesproken jaarlijks gegeven, die tegen kattenziekte iedere drie jaar.

Voor konijnen is het belangrijk om jaarlijks te laten vaccineren tegen myxomatose en VHD. Nu het weer warmer is, u zelf meer in en uit loopt en er weer muggen rondvliegen, neemt het risico op deze ziektes toe.

Verloopt de vaccinatie van uw dier binnenkort? Overleg dan met uw dierenarts. Per dier, ziekte en situatie kan bekeken worden of uitstel wel of niet verstandig is. Voor jonge dieren, die hun puppy- of kittenvaccinaties nog moeten hebben, is het altijd belangrijk om de vaccinaties goed te regelen.

Rabiësvaccinatie

Voor reizen naar het buitenland is een geldige rabiësvaccinatie nodig voor honden, katten en fretten. Gaat u dit jaar niet met uw dier naar het buitenland, dan kunt u overwegen om deze vaccinatie uit te stellen. Voor sommige reizen is echter ook een titerbepaling (bloedtest) noodzakelijk. Deze blijft vaak levenslang geldig, maar alleen wanneer de rabiësvaccinatie altijd binnen de gestelde termijnen herhaald wordt. Heeft uw dier al eens een titerbepaling gehad? Dan kan het zeker aan te raden zijn om de rabiësvaccinatie niet te laten verlopen.